Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen “İhtisas Komisyon Raporları Basın Toplantı”larının ikincisi, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Kayacan, Prof. Dr. Süleyman Seydi, Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil, Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, Prof. Dr. Talip Türcan, akademisyenler ve çok sayıda basın mensubunun katılımıyla SDÜ konukevi’nde yapıldı.
Geçen yıl SDÜ tarafından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Cengiz Kayacan önderliğinde başlatılan “İhtisas Komisyon Raporları Çalışmaları”nın ikinci toplantısında, “Isparta Gülü” ve “İyi Tarım Uygulamaları” konu alındı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, üniversitenin üstlendiği akademik liderlik misyonu kapsamında ihtisas komisyonunu oluşturduklarını ifade ederek “Bu konuda hocalarımız değerli çalışmalarını yürütüyor. Amacımız ülkemizin daha iyi yerlere gelmesine katkı sağlamak ve bizler burada ülkemizin kalkınması, daha iyi yerlere gelmesi için üniversiteler, girişimciler, mülki amirler, iş adamları siyasiler neler yapmalı bunları tartışacağız.” diye konuştu.
İlk olarak Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Karlı, “Isparta Gülü” konulu ihtisas raporunu sundu. Son yıllarda dünyada yağ gülü üretimi yapan ülkelerin sayısının arttığını söyleyen Karlı, dünya gül üretiminin %90’ının Türkiye ve Bulgaristan’da yapıldığını, son yıllarda Bulgaristan yağ gülü ekim alanlarının ciddi oranda artış göstererek 40 bin dekara ulaştığını Türkiye’de ise bu ortalamanın 22 bin dekar dolaylarında olduğunu ifade etti.
Karlı, “Arazilerin küçük ve parçalı olması, gül çiçeği alış fiyatlarındaki iktidarsızlık, yüksek üretim maliyetleri nedeniyle gül yağı ve gül ürünleri pazarında rakip ülkelere karşı rekabet gücünün zayıflaması, parfüm- kozmetik teknolojisine yönelik Ar- Ge faaliyetlerinin yetersizliği ve bitki koruma alanında yaşanan sıkıntıların gülcülük sektörünün hali hazırdaki en büyük sorunları arasında yer alıyor.” dedi.
Daha sonra “İyi Tarım Uygulamaları” konulu raporunu sunan SDÜ Ziraat Fakültesinden Dr. Sibel Yorulmaz Salman da günümüzde tarımsal üretim teknolojilerindeki tüm gelişmelere rağmen gıda güvencesi, güvenliği ve kalitesiyle ilgili sorunların devam ettiğini vurguladı. “İyi tarım nedir?” sorusuna cevap veren Salman, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güveliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim modelinin “iyi tarım” diye adlandırıldığını söyledi.