Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk Dünyası Edebiyatının kalbi SDÜ’de attı

Kardeş toplum ve toplulukların güçlenmesini, çağdaş dünyadaki medeniyetler içerisinde hak

Kardeş toplum ve toplulukların güçlenmesini, çağdaş dünyadaki medeniyetler içerisinde hak ettikleri seviyeye ulaşmalarını ve dünya barışına katkı sağlamayı amaçlayan SDÜ, düzenlediği “Geçmişten Geleceğe, Yerelden Evrensele Türk Dünyası Edebiyat Forumu”nda 17 ülkeden edebiyat hayatına yön veren 70’e yakın yazar, araştırmacı ve bilim insanını bir araya getirdi.Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen forumun açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başladı. “Dilde, fikirde ve kültürde birlik” düşüncesinin vurgulandığı forumun açılış konuşmasını yapan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, edebiyatın halkları birleştiren, halkları millet yapan, insanların daha üst seviyelerde karakter gelişimini sağlayan bir değer olduğunu söyledi.

Edebiyatın uluslararası düzeyde barışı, dostluğu sağlamada büyük önem taşıdığını vurgulayan Ömeroğlu, “Bugün halkının vicdanı, sesi olmuş yazarlarla, şairlerle bir aradayız. İnsanlığa anlatabileceğimiz çok büyük değerlerimiz var. Edebiyatçılarımız bunu değerlendirdikçe, tiyatrocularımız, sinemacılarımız bunu işledikçe insanlar bu değerleri tanıyacak, dünyanın, insanlığın kültürü daha çok zenginleşecek.” dedi.
“Edebiyat sınırları yıkar, halkları birbirine yakınlaştırır” diyen Azerbaycan Yazarlar Birliği ve Türk Dünyası Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev ise Türk dünyasını, dünyaya tanıtmak istediklerini bunu sağlayacak en önemli aracın da edebiyat olduğunu söyledi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (Türksoy) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da SDÜ’ de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek 1993 yılında kurulan Türksoy hakkında bilgi verdi.

Kelimeler İnsanların Beyninden Dışarıya Açılan Pencereler Gibidir

“Türkiye’nin ve hatta dünyanın gül bahçesi sayılan, ‘Güllerin Göklere Güldüğü Şehir’ diye anılan Isparta’mızda, böylesine önemli ve bilimsel bir etkinlik çerçevesinde sizleri Üniversitemizde ağırlamaktan onur ve gurur duyuyorum.” diyerek sözlerine başlayan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu “Burada hep birlikte olmamızın bizim açımızdan ayrı bir birleştirici etkisi var. Türk devletleri arasındaki ortak dil, tarih, kültür değerlerinin ortaya konulması ve korunmasıyla dostluk ilişkilerinin sağlamlaştırılmasına destek olmak amacıyla gerçekleştirilen bu organizasyon ile kültürlerarası iletişime de büyük katkı sağlayacağız. Bu ise hem Isparta hem de SDÜ için büyük bir onurdur.”dedi.

Dilin bir millet için büyük önem taşıdığını vurgulayan İbicioğlu, “Kelimeler insanların beyninden dışarıya açılan pencereler gibidir. Ne kadar çok kavram, kelime bilirseniz o kadar geniş, zengin, farklı ve etkili düşünebilirsiniz. Bizim dilimizi çok iyi ve etkin kullanmamız ayrıca kavramlarımızı, kelimelerimizi güncelleyerek yeni kullanım alanları da oluşturmamız gerekiyor. “diye konuştu.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan da Türk dünyası yazarlarını Isparta’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek böyle bir organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan SDÜ’ye teşekkür etti. Özkan konuşmasının devamında Türk kültürünün ve tarihinin derinliklerindeki zenginliklerin edebiyat aracılığıyla geleceğe aktarılacağını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen forumun oturumlarına geçildi.