Başbakan Davutoğlu’nun gündeme getirdiği konunun arka planında, sadece terörle mücadelede daha kararlı adımların atılması yatmıyor.
Sosyo-ekonomik ve coğrafi nedenler de böyle bir planlamayı zorunlu kılıyor. Projeye göre, Hakkâri ve Şırnak illerinin ismi değişmeyecek. Ama il merkezleri, Yüksekova ve Cizre’ye taşınacak. Valilik, il jandarma komutanlığı, il emniyet müdürlüğü gibi devlet kurumları, Yüksekova ve Cizre’de faaliyetlerini yürütecek. Cizre ve Yüksekova, nüfus ve seçmen sayısı olarak bakıldığında da, bağlı oldukları Şırnak ve Hakkâri’yi çoktan geçmiş durumda.
2014 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, Şırnak merkez nüfusu 91 bin. Buna karşılık Cizre’nin nüfusu 132 bin. Benzer durum Hakkâri için de geçerli. Hakkâri merkezin nüfusu 79 binken, Yüksekova’nın nüfusu 117 bini aşmış durumda. Nüfusa paralel olarak, seçmen sayıları da, illere oranla ilçelerde daha fazla. Coğrafi nedenler de hükümeti bu konuda düzenleme yapmaya itiyor. Hakkâri ve Şırnak, coğrafi olarak gelişmeye çok uygun il merkezleri değil. Bu nedenle, 2013’te açılan Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı da, 2015’te açılışı yapılan Yüksekova Selahattin Eyyubi Havalimanı da il merkezlerine uzak. Şerafettin Elçi Havalimanı Cizre’ye 10 km, Şırnak merkeze 60 km uzaklıkta. Selahattin Eyyubi Havalimanı ise Yüksekova’ya 5 km. mesafedeyken, Hakkâri merkeze mesafesi 65 km.
PROJE 2010’DA DA GÜNDEME GELMİŞTİ
Cizre ve Yüksekova’nın idari yapısında değişikliğe gidilmesi, ilk kez 2010 yılında gündeme gelmişti. Bu iki ilçenin il statüsüne yükseltilmesi, Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu’nda ele alınmıştı. Terörle mücadele bağlamında değerlendirilen konuya ilişkin, Genelkurmay Başkanlığı da olumlu görüş belirtmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2013’te Şanlıurfa’da gerçekleştirdiği bir toplantıda, Hakkâri şehir merkezinin Yüksekova’ya taşınması önerisini getirmişti. Erdoğan, “Bu kumaştan iki elbise çıkmaz. Şehri yukarıya, Yüksekova’ya taşıyalım” demişti.
YENİ YASA GEREKİYOR
Hakkâri ve Şırnak’ın il merkezlerinin kaydırılması için mevzuatta değişiklik yapılması şart. İl İdaresi Kanunu’na göre, illerin merkezlerinin değiştirilmesi için yeni bir kanun tasarısının Meclis’e getirilmesi gerekiyor.
Kaynak : Habertürk