TÜBİTAK- 1512 BİGG 2018 Yılı 2. Çağrı için proje sunma süresi uzatıldı. Yüzde 100 hibe karşılıksız destek oranı da 150 bin TL’den 200 bin TL’ye yükseltildi. SDÜ 1 Ekim 2018 Pazartesi gününe kadar proje başvurularını almaya devam edecek.
-”Girişimcilik ekosistemi oluşturduk”
SDÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi: “Girişimcilik ekosistemi bağlamında üç farklı proje yürüten SDÜ, çok önemli bir kazanım daha elde ederek TÜBİTAK BİGG uygulayıcı kuruluşlarından biri oldu. Nihai hedef bilgi ve fikirlerin katma değeri yüksek ürüne dönüşmesidir.” SDÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Genel Müdürü Fatih Çalaklı: “TÜBİTAK- 1512 BİGG 2. Çağrı için 40 müracaat aldık. Süre uzatımı ile fikir sahiplerine çok önemli bir hak daha tanındı.”
-Karşılıksız destek miktarı 200 bin TL’ye yükseltildi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK)- 1512 Bireysel Genç Girişimci (BİGG) 2018 Yılı 2. Çağrı için proje sunma süresini uzattı. Yüzde 100 hibe karşılıksız destek oranını da 150 bin TL’den 200 bin TL’ye yükseltti.
-SDÜ, 1512- BİGG için ”Uygulayıcı Kuruluş” oldu
TÜBİTAK, Türkiye çapında 30 özel sektör ve yükseköğretim kurumuna 1512- BİGG 2018 Yılı 2. Çağrı için ‘Uygulayıcı Kuruluş’ hakkı tanıdı. Bu kurumlar arasında Süleyman Demirel Üniversitesi de yer aldı. Bu doğrultuda SDÜ hazırlanan projeleri kabul edecek.
-1 Ekim 2018 tarihine kadar müracaatlar alınacak
200 bin TL hibe destek için hazırlanan projeler, 1 Ekim 2018 Pazartesi tarihine kadar SDÜ’ye sunulabilecek. SDÜ bünyesindeki Girişimcilik Koordinatörlüğü’nün nihai hedefi bilgi ve fikirlerin katma değeri yüksek, dışa bağımlılığı azaltıcı ve ihracata yönelik ürüne dönüştürülmesi.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi, TÜBİTAK tarafından sunulan tarihi fırsatın değerlendirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Serdal Terzi, “şu anda ülkemizin yaşadığı sıkıntıların özünde yurtdışına bağımlı olmamız yatıyor. Birçok teknolojik ürünleri, yazılımları satın alıyor olmamız bizi olumsuz yönde etkiliyor. Döviz kurundaki artışlar, dış baskılar özünde Türkiye’nin birçok alanda ithalata dayalı olmasından kaynaklanıyor. SDÜ olarak bu durumun daha önce de farkındaydık. Ama 2018 yılı başlarında bir hamle gerçekleştirebildik.
“SDÜ, ‘TÜBİTAK Öğrenci Projeleri’nde hep Türkiye 1’incisi oldu”
‘Tübitak Öğrenci Projeleri’ başladığı günden bu yana SDÜ en yüksek başarıyı kaydediyor. Zira SDÜ öğrenci projelerinde her dönem en yüksek desteği alarak Türkiye 1’incisi olmaktadır. Fakat bir eksikliğimiz vardı. Bu öğrencileri mezuniyet sonrasında SDÜ’de tutamıyorduk. Bunlar mezuniyet sonrası kendi kentlerine dönüyorlardı. Belki bir kısmı kamuda çalışmaya başlıyorlardı. Ama hayallerini gerçekleştiremiyorlardı.
Biz bu yıl “Ön Kuluçka Merkezi” ve “Kuluçka Merkezi”ni kurarak girişimcilik ekosistemini SDÜ’de hayata geçirmek, var olanı da geliştirmek hedefi ile çalışmaya başladık. Tüm bu bilgiler ışığında SDÜ’de 3 ayrı proje yaptık.
İlki Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile yaptığımız “Ön Kuluçka Merkezi ve Kuluçka Merkezi Oluşturma Projesi” idi. İmzalar tamamlandı ve proje başladı. Ön Kuluçka Merkezi’ni Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (YETEM) oluşturduk. Faaliyete geçirdik. Kuluçka Merkezi’ni de Göller Bölgesi Teknokenti’nde faaliyete geçireceğiz. Bununla ilgili inşaat çalışmaları da çok yakın bir süre zarfında başlayacak.
Özellikle Ön Kuluçka Merkezi’ne aldığımız öğrencileri desteklemek gayesiyle SDÜ iç dinamikleri içerisinde önemli bir proje daha yaptık. Öğrencilerimizin prototip geliştirmesi veya araştırma yapmalarına dönük yurtdışı seyahatleri için SDÜ bir “Girişimcilik Fonu” oluşturdu.
Tüm Isparta’nın da bilgisi olduğu üzere SDÜ TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) Projesi’nde destek aldı. TÜBİTAK, daha önce Sanayi Bakanlığı’nın verdiği Teknogirişim Sermaye Desteği Programı’nı üzerine aldı. Bir başka deyişle bu desteği artık TÜBİTAK fonluyor. Fakat girişimciler doğrudan TÜBİTAK’a başvuramıyor. Birinci aşamaları TÜBİTAK BİGG Desteği almış aracı kuruluşlardan geçmeleridir. Oradan geçenlerin TÜBİTAK’a başvurmaları gerekiyor. Biz SDÜ olarak bu yıl bu desteği alan aracı kuruluşlardan biri olduk. Birinci aşama değerlendirmeyi biz yapacağız. Ve bu destek kapsamında sadece değerlendirme değil aynı zamanda süreci de yöneteceğiz. Bu arkadaşlarımızı Ön Kuluçka Merkezi’nde bir eğitim programına tabi tutacağız. Yine SDÜ bilim insanlarından oluşan bir grubumuz var. Bir başka deyişle Girişimcilik Koordinatörlüğü oluştu. İlgili grup girişimcilik eğitimlerini verecekler. Yine Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) “Mentör Buluşmaları” gerçekleştirecek. Bununla ilgili de TÜBİTAK desteğini almış olduk. Bu süreci birlikte yöneteceğiz. Güçlü bir ekibimiz var. SDÜ, Göller Bölgesi Teknokenti, TTO, Girişimcilik Koordinatörlüğü bu kapsamda çalışıyor. Bu kapsamda biz de öğrencilerimize yeni bir fırsat tanıyor ve müracaat süresini uzatıyoruz. İlave başvuruları almaya devam edeceğiz” şeklinde bilgilendirme yaptı.
“Şu ana kadar 40 başvuru aldık. Yenilerini bekliyoruz”
SDÜ Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Fatih Çalaklı ise şu bilgileri paylaştı:
“TÜBİTAK- 1512 Sermaye Desteği Programı ile ilgili yeni bir çağrı açıldı. Biz de SDÜ olarak 40 başvuru almıştık. Ancak müracaat süreci uzatıldı. Daha fazla kişinin başvuruda bulunabilmesi için bir fırsat daha verildi. Ve biz SDÜ olarak 1 Ekim 2018 tarihine kadar başvuruları almaya devam edeceğiz.
http://bigg.sdutto.com adresinde bir başvuru formu var. Detaylar aynı zamanda bigg.tubitak.gov.tr adresindeki çağrı dokümanında açıklandı.
Herhangi bir lisans programından 1 yıl içerisinde mezun olabilecek durumda olanlar, yüksek lisans, doktora öğrencileri başvuruda bulunma hakkına sahipler. Lisans, yüksek lisans ve doktoradan mezuniyet dereceleri 10 yılı aşmamış kişiler de BİGG’e başvuruda bulunabiliyor. Tabii ki bir ön koşul var: Daha önce Sanayi Bakanlığı’nın ‘Teknogirişim Sermaye Desteği’ programından faydalanmamış olmak şartı var.
Biz bu çağrı takviminde SDÜ TTO olarak faaliyetlerimizi 30 Kasım 2018 tarihine kadar sürdüreceğiz. Bundan sonraki süreç tamamen TÜBİTAK kontrolünde olup, değerlendirme panel yöntemiyle gerçekleştirilecektir. Ve 1 Haziran 2019 tarihinde de ilk destek başlamış olacaktır. Kazanan girişimciler için destek üst limiti 150 bin TL’den 200 bin TL’ye çıkarıldı. Girişimci adayları SDÜ YETEM Ön Kuluçka Merkezi’nde aldıkları eğitim sonucunda iş fikirlerini olgunlaştıracaklar. Proje önerilerini SDÜ ekiplerinin desteği ile yazacaklar ve TÜBİTAK için başvurularını tamamlayabilecekler. Kazanmaları halinde yine SDÜ’nün desteği sürecek. Yine SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti’ndeki kuluçka merkezinde girişimcilerimize ücretsiz ofis imkânları, şirket kurma gibi desteklerimiz devam edecek.”