Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kentsel Dönüşüm ve Finansman Teknikleri ITSO’da ele alındı

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mimarlık

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mimarlık Fakültesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İş Bankası işbirliğinde ITSO’nun inşaat sektörü temsilcisi üyelerine Kentsel Dönüşüm finansmanı konusunda bilgiler verildi. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İş Bankası işbirliğinde ITSO’da Isparta’da Kentsel Dönüşüm ve süreçleri konulu bir toplantı yapıldı. ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, SDÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya Gencel, İş Bankası Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çağlar Gürkanlı, İş Bankası Bölge Müdürü Asım Özkayalı, İş Bankası Isparta Şubesi Müdürü Turgay Bahadır Aydın, Sanayi Şube Müdürü İlker Ateş, Risk Kentsel Dönüşüm Kontrol Laboratuvarı Sahibi Caner Ataseven’in hazır bulunduğu toplantıda, ITSO’nun inşaat sektörü temsilcisi üyeleri bilgilendirildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇOK ÖNEMLİ

ITSO Başkan Yardımcısı İnşaat Sektörü Temsilcisi Metin Çelik, kentsel dönüşüm konusunun Isparta açısından önemine değindi. Isparta’da kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması gerektiğini belirten Çelik şöyle devam etti:

“Kentsel dönüşüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’da da çok büyük önem arz etmekte. Eskiyen yapılarımızın yenilenmesi, imar alanlarımızın modern şekle dönüştürülmesi için, gerek vatandaşımız ve gerekse müteahhitlerimiz açısından çok önemli konu. Isparta’da yaklaşık 2 milyar TL’lik bir kentsel dönüşüm imkanı var. Çünkü Isparta’da bir çok büyük mahallelerimizin dönüşüme ihtiyacı var. Bununla ilgili Kentsel Dönüşüm ile ilgili finansman nasıl olmalıdır? Konusu hemşehrilerimiz ve sektörümüz için çok önemli. Bizde ITSO olarak bu konuyu önemsiyoruz ve bilgilendirme toplantılarına devam edeceğiz.”

ÖNEMLİ OLAN İNSAN HAYATI

Isparta Çevre Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, Bakanlığın Kentsel Dönüşüm konusunda çalışmalarını anlattı. Önceliğin insan hayata olarak belirlendiği Kentsel Dönüşüm çalışmalarında Yavuz şöyle devam etti:

“Bakanlığımızca 6306 Sayılı Kanun Mevzuatı gereği Yaşanılan Bir Çevre ve Marka Şehirler hedefi kapsamında Kentsel dönüşüm başlatılmıştır. Kentsel dönüşüm ile çağımızın gereksinimlerine uygun yaşam alanı oluşturulması olası afetlerde mal ve can kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Kentsel dönüşüm vatandaşlarımızın sağlam ve sağlıklı binalarda yaşaması hedefleniyor. Bakanlığımız bunu hayata geçirmek adına, kredi, harç muafiyeti kira yardımımı gibi destekler veriyor. Ispartamızda halkımıza yapılan bilgilendirme toplantıları kapsamında kentsel dönüşüm süreci hızlandı. Şuanda kentsel dönüşüm için 100 e yakın başvuru var. Isparta’nın acilen kentsel dönüşüme geçmesi gerekiyor.ilimizde 40 bin 50 bine yakın bağımsız bina var. Eğitim kalitesi yüksek bir il olan ilimizde insanlar daha bilinçli ve kentsel dönüşüme geçmemiz de kolay olacak. Kentsel dönüşüm insan odaklı bir uygulamadır. İnsanlarımızın hayat hakkını korumaya yönelik bir projedir. Sivil toplum kuruluşlarımızın desteği ile kentsel dönüşüm ilimizde en iyi şekilde uygulanacak. “

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

SDÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya Gencel, Isparta’da daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir şehir olması için kentsel dönüşümün önemli olduğunu söyledi. Kentsel Dönüşümün fırsata çevrilmesi gerektiğini belirten prof. Dr. Gencel şöyle devam etti:

“Kentlerimiz çok sağlıklı değil. Kaçınılmaz bir süreç var önümüzde, kentsel dönüşüm bunu fırsata dönüştürmeliyiz. Isparta’nın sorunlarını bilerek bunu nasıl fırsata dönüştürürüz bunun üzerinde durmalıyız. Riskli alanlar ve riskli yapıların dönüştürülmesi konularına önem göstermeliyiz. Tabiki bizim için riskli alanlar daha önemli. Isparta’nın her tarafı riskli ama kentsel riskleri nasıl birbirinden ayırırız? Amaç sağlıklı yaşanabilir çevre oluşturmak ise, eski planları bir kenara bırakmamız gerekiyor. Planları sürekli revize ederek bir yere varamayız. Bir şehrin geleceği üzerine düşünmeye nereden başlamalıyız. Bunları düşünmeliyiz. Böylesine güzel bir kentsel dönüşüm fırsatı varken nasıl değerlendirebiliriz? Merkezine insanı alan insanı önceleyen mekanlar oluşturmalıyız. Isparta’da 50 bine yakın yapı stoğu var. Bu konutlar hızlı taramadan geçirilip ömrünü tamamlayan yapıları tespit etmeliyiz. Bundan sonra hangi yapı gruplarının riskli bunları görüp kentsel dönüşüm yapabiliriz. Bu kentin yüzde 80’inden fazlası dönüşüme tabi tutulmalı. Ama esas olan çok iyi bölgeleme çalışması yapmak. Bu kentin çok iyi bir mekansal gelişim stratejisine ihtiyaç var. Ekolojik eşiklere dikkat edip, kentsel riskleri tanımlayarak her şeyiyle Isparta’da yapabilecek güç potansiyel var. Kamu sektörü de var özel sektörde ve işbirliği de var.Bununla birlikte ilimizin kentsel dönüşüm sürecinde sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.”

Ardından Risk Kentsel Dönüşüm Kontrol Laboratuvarı Sahibi Caner Ataseven, Kentsel Dönüşüm ve Isparta ile ilgili teknik sunum yaptı. Isparta’nın kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması gerektiğini belirten Ataseven, bu sürecin hem vatandaşlar hem de Isparta için olumlu sonuçları olduğunu söyledi. Ataseven, Isparta’nın deprem bölgesi olması dolayısıyla da Kentsel Dönüşümün bir kat daha fazla önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

Ardından İş Bankası Genel Müdürlük Satış Bölümü Müdür Yardımcısı Çağlar Gürkanlı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzaladıkları sözleşmeden bahsederek, İş Bankası’nın Kentsel Dönüşüme sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çok büyük destek verdiğini söyledi. Gürkanlı, “Kentsel dönüşüm sürecisine bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında destek veriyoruz. Önemli olan insan hayatı olduğu için biz Bankamız olarak vatandaşlarımıza ve müteahhitlerimize finansman konusunda çok uygun koşullarda destekler veriyoruz. Çünkü Kentsel dönüşüm yarınlar için çok önemli. “dedi.