Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Süt üreticilerinin sorunu kayıt dışı

Vergi dairelerinden ilgili günlerde yapılan açıklamalarda duymaya alıştığımız kayıt dışına

Vergi dairelerinden ilgili günlerde yapılan açıklamalarda duymaya alıştığımız kayıt dışına karşı açıklamalar bu sefer alışık olmadığımız bir yerden üretici birliğinden geldi. Keçiborlu Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Arı kayıt altına alınmayan sütlerin hem devlet hem üretici açısından ekonomik kayba neden olduğunu belirtti.Kayıt dışı ekonomi ile ilgili savaş her zaman defterdarlıktan tarafından dile getirilirdi. Bu sefer bir fark oldu. kayıt dışı süt üretiminin süt üreticilerine zarar verdiğini söyleyen Keçiborlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Arı Türkiye genelinde üretilen 13-14 milyon ton sütün sadece 6-7 milyon tonunun kayıt altına alındığını belirterek “Kayıt dışı olan üretimlerde devletin ve üreticinin kaybı oluyor. Bu sütler kayıt altına alınsa bize verilen süt desteği 7 kuruştan 150-200 kuruşa çıkabilir. Burada Süt Üreticileri Birliğinin çok büyük bir önemi var” dedi.

Sütün kayıt altına alınmasının süt kalitesi ve sağlık açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Keçiborlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Arı “Birlik eliyle toplanan sütün tamamını günlük testlerden geçiriliyor.

Kesinlikle antibiyotikli ve bakterili sütü ayırarak üretime göndermeyip imha ediliyor. Tüketici olan halkımızın sağlıklı süte ulaşması için bunları yapmalıydık. Sütü okulda çocuğumuz tüketiyor, anamız, babamız, bacımız tüketiyor” diye konuştu.

ÜRETİCİNİN İSTEĞİ FİYATTA İSTİKRAR

Keçiborlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Arı üreticilerin en önemli talebinin fiyatta istikrar sağlanması olduğunu belirterek “Biz süt üreticilerinin istediği en önemli şeylerden bir tanesi süt fiyatlarındaki istikrar. Bugün 1 lira ise yarın 70 kuruşa inebiliyor. Geçen yıldan bu yana bir adım atılarak Ulusal Süt Konseyi kuruldu ve artık ihaleler Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde yapılıyor. Orada kıyasıya bir pazarlık yapılıyor ve şu dönemle şu dönem arasında süt bu kadar diyorlar ve bizde önümüzü görebiliyoruz. Ama bu da yeterli görülmüyor” dedi.

GİRDİLERDEN DOLAYI MALİYET YÜKSEK

Girdilerin yüksek olması nedeniyle maliyetinde yüksek olduğuna dikkat çeken Arı “Süt üreticileri olarak sütün şuanda bize üretim maliyeti 1.10 ile 1.20 TL arasında ama biz bunu 1 liraya satıyoruz. Öncelikle bizim devletten istediğimiz %8 KDV’si olan yemde KDV oranını hiç olmazsa %1’e indirmesi. Bu şekilde bir düzenleme sonunda bir çuval başına 4-5 lira gibi düşüş olur” şeklinde konuştu.

SÜTTE KAYIT DIŞILIK ÖNLENSİN

Kayıt dışı sütün kayıt altına alınması ile üreticilerin kazancın artacağını belirten birlik başkanı Mehmet Arı “Sütte kayıt dışılığın önlenmesini istiyoruz ki bu asıl önemli olan şeydir. Biz birlikler arası topladığımız sütlerin tamamı devlete katma değer olarak geri dönüyor. Biz duyuyoruz çoğu serbest bölgelerde rastgele firmalar gidip süt alıyor. Buradaki arkadaşlarda mağdur oluyor. Kayıt dışı süt kayıt altına alınmalı. Türkiye’de üretilen süt miktarı şuanda 13-14 milyon ton civarında. Fakat bunun sadece kayıt altına alınanı 6-7 milyon ton. Geride kalan kısım kayıt dışı. Kayıt dışı olan üretimlerde devletin ve üreticinin kaybı oluyor. Bu sütler kayıt altına alınsa bize verilen süt desteği 7 kuruştan 150-200 kuruşa çıkabilir. Burada Süt Üreticileri Birliğinin çok büyük bir önemi var” dedi.

SAĞLIK AÇISINDAN DA ÖNEMLİ

Kayıt dışı sütün kayıt altına alınmasının sütün kalitesi ve sağlık açısından da büyük önem taşıdığını söyleyen Arı “Bizim bölgemizde hakikaten üretilmiş olan sütün tamamını günlük sabah akşam testlerden geçirerek kesinlikle antibiyotikli ve bakterili sütü ayırarak üretime göndermeyip imha ediyoruz. Üreticiyi o kadar güzel alıştırdık ki şuanda örneğin 3 tonluk bir süt soğutma tankına bir tane üretici getirip 10 litrelik antibiyotikli sütü getirip dökerse o günkü bozmuş olduğu 3 tonluk süt bedelini üreticiye ödetiyoruz. Öyle bir yaptırımımız var.
Tüketici olan halkımızın sağlıklı süte ulaşması için bunları yapmalıydık. Sütü okulda çocuğumuz tüketiyor, anamız, babamız, bacımız tüketiyor. Bu yüzden Keçiborlu Süt Üreticileri Birliği olarak çok titiz davranıyoruz” diye konuştu.