Bizim toplumumuzda herkesin dile getirip ancak hayata geçiremekte zorlandığı işler karşısında “her kişinin harcı değil” ifadesini çok sık kullanırız. İşte üniversite harçlarının kaldırılacak olması söylemlerinin ardından da sokakta yine bu ses yankılanmaya başladı. “aman sende bunlar atıp tuturlar, seçim vaadidir. Onların harcı değil, öğrenci katkı payını kaldırmak” gibi söylemlerini duyduk.
Ancak Türkiye son iki-üç yılda yine bu söylemleri duyarak geçirdi yıllarını. Darbelerle uğraşmak kimsenin harcı değil. Derin devlet yapılanmasıyla uğraşmak her yiğidin harcı değil” gibi söylemleri çok sık duymamıza rağmen, ama en etkilisi de bu sözleri söyleyenler değil, bunlarla mücadeleyi hayata geçirenler oldu. Yani Türkiye’nin üzerinde oynanan oyunları bozmak, darbelere teşebbüs edenleri tarihe gömmek elbette birilerinin harcı olmalıydı. Tıpkı son yıllarda Ergenekon, Balkoz, Ayışığı, Yakamoz, Poyrazköy gibi planları altüst edenlerin yapabilecekleri nasıl ortada ise, öğrenci harçlarının kaldırılması da mutlaktır.
Hükümet yükseköğretimde ‘öğrenci katkı payı’ olarak geçen harçların kaldırılması için karar aldı. Üniversite öğrencilerine müjdeli haberi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi.
Üniversitelilerin sık sık protesto ettiği harç sorunu tümüyle ortadan kalkıyor. Talimatı bizzat Başbakan verdi. İlgili kurumlar da üniversite harcını kaldırmak için çalışmaya başladı. Öğrencilerin sık sık eylem yapmalarına neden olan “katkı payı” yani üniversite harçları kaldırılıyor. Konu AKP’nin son MYK’sında başbakan tarafından gündeme getirildi. Bu konuda karar aldıklarını ve çalışmalara başladıklarını ifade eden Erdoğan şöyle konuştu:
“Şu anda biz bu harcı kaldırma kararı verdik. Arkadaşlar şu anda çalışmaları yapıyorlar. Önümüzdeki dönemde harç almayı düşünmüyorum. Bu benim arkadaşlarıma teklifim. Onlar da şu anda bunun nihai çalışmasını yapıyorlar.”
71 İLE 4 BİN 268 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
ÖSYM ’nin 2011 verilerine göre, 95 devlet, 54 vakıf, 9 askeri ve 1 polis akademisinde 1 milyon 98 bin 310 ön lisans, 2 milyon 528 bin 332 lisans, 126 bin 368 yüksek lisans, 43 bin 405 doktora ve 20 bin 671 tıp ihtisas öğrencisi öğrenim görüyor. Yani 154 yüksek öğrenim kurumunda toplam 3 milyon 817 bin 86 öğrenci var. Öğrencilerin ödediği ücretin resmi adı ‘Öğrenci Katkı Payı’. Bu pay, en düşük 71 TL olarak Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinden alınıyor. Diğer okullarda ‘en düşük’ harçlar özetle şöyle: Yüksek okullar 190-227 TL, eğitim, edebiyat, ilahiyat ve iletişim 284 TL, hukuk, siyasal ve işletme 313 TL, mühendislik, mimarlık 387 TL, denizcilik, uçak, ziraat, veterinerlik 316-387 TL, diş hekimliği ve eczacılık 494 TL, tıp 591 TL, konservatuvar 589 TL.
İkinci öğrenim için ödenen harçlar bin TL’den başlıyor, 4 bin 268 TL’ye kadar çıkıyor. Sanırım bu kararla üniversiteler para tuzağı olmaktan çıkarılıyor. Yani başka bir ifadeyle belli bir takım mihrakların ideolojik söylemlerini yansıtmaya çalışan öğrenciler artık “parasız eğitim istiyoruz” şeklinde sloganlar atamayacağı için yeni argümanlar bulmakta zorlanacaklar.
YORUMLAR