Isparta’da 3 yıldır faaliyet gösteren İstiklal Marşı ve Esrarı Derneği’nden hazırlamış oldukları kutlama programını hakkında açıklama geldi.Dernek Başkanı Hüseyin Özdemir yazılı olarak yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi ;
Milli Şairimizin MEHMET AKİF ERSOY: “ALLAH TÜRK MİLLETİNE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN “ diyerek milletine armağan ettiği , İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy 1877 senesinde İstanbul’da doğmuştur. Annesi Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk tahsilini Emir Buhari Mahalle Mektebinde başlamış ilk ve orta eğitiminden sonra mülkiye mektebine devam etmiştir. Babasının vefatı ve evlerinin yanmasının sebebine mülkiyeyi bırakıp veterinerlik fakültesini birincilikle bitirmiştir. Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca’yı çok iyi bilirdi. 1893 senesinde Mehmet Emin beyin kızı İsmet Hanım ile evlenmiştir.
Burdur ili milletvekilliği yapan Akif şahsiyeti ve yetiştiriliş itibari ile geniş azim sahibi olduğundan azmettiği şeyi mutlaka yapardı. Soğukkanlı, metin bir insandı ve ümitsizlik, yeis onun semtine bile uğramazdı. Dostluğuna itimad edilen vefakâr bir insandı. İnsanı vasıfları çok yüksek, ahlakı meziyetleri üstün hür fikirli müsamahakâr bir insandı. Kur’an dinlemeyi mevlüt dinlemeyi pek severdi.
Hadiselere bir fotoğraf makinesi hassasiyeti ile bakar ve en ince teferruatına dalarak didik didik eder. Hakikati olduğu gibi ortaya koyardı. Ömrünün büyük bir bölümünü Tacettin Dergâhında geçiren Akif bir dergâh adamı olduğunu gösterir.”Kur-an’dan alıp ilhamı, asrın idrakine sunmalı İslamı “ düsturunca yaşamıştır.
İstiklal Harbi’nden sonra paha biçilmez zaferlere taç bayrak olacak bir de İstiklal Marşı lazımdı. İstiklal marşı zaferleri kahramanlarını terennüm etmeliydi. İstiklal Marşı kan, et, kemikten tepelerin üstünde ebediyen bir bayrak gibi dalgalanmalıydı.
Bunlar kadar mühim bir husus da şudur ki İstiklal Marşı istiklali kazananlara ve o istiklal içerisinde yaşayanlara bir ışık, bir nur olmalı idi. Geçmişi hale bağlamalıydı Hali de istikbale bağlamalıydı.
Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı yazacağını rüyasında görmüş onun için yazmayı kabul etmiştir. İstiklal marşını yazmadan önce 10 gün oruç tutmuş. Memleketi mücahit gibi gezerek halkı vatanı kurtarmaya davet etmiştir. Vatanı kurtarma cetti bütün asker sivilde var ama onları gayrete getirmek şahadet şevki aşılamak cihat arzusu uyandırmak gerekiyordu. Kendisini buna iten din sevgisiydi, vatan sevgisiydi, millet sevgisiydi.
Demek ki istiklal marşını yazacak kimsede millet sevgisi temayüz etmeli idi. Demek ki İstiklal Marşı’nı yazacak kimsede milli şairlik vasfı temayüz etmeliydi. Görülüyor ki bu üstün vasıflar sadece Akif de bulunuyor idi. İstiklal Marşımız vatanımızın ve milletimizin hürriyetinin, Hürriyet ve bağımsızlığının teminatının simgesi olmasının abideleşmiş ifadesidir.
Korkma ifadesi adeta hür olmanın hürriyetin tek ve yegâne teminatıdır.
“Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım” İfadesinde Mehmet Akif şahsında milletinin nasıl hür hürriyet aşığı sevdalısı olduğunu anlatır.
“Hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal” İfadesinde hürriyet sevdalısı bu millet, Hakk’a kullukla, istiklali hak ettiğini abide-i şahika olarak belirtmiştir.
İstiklal hürriyet bağımsızlık Hakk’a tapan, ibadet eden, kulluk eden milletimin hakkıdır.
“Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli”
Mehmet Akif, çok ulu olan milletine İstiklal Marşında böyle hitap eder onları böyle abide-i şahika ifadelerle anlatır.
İstiklal; hürriyettir, bağımsızlıktır, hiç kimseye bağlı olmamaktır.
12 Mart 1921’de Millet Meclisi toplantısında milli şiirimiz olarak resmen kabul edilmiştir. Böylece İstiklal Marşımız anayasa teminatı altına alınmış oldu.
Meclisin kabul edilmesi ile İstiklal Marşı’ mızda ki millet kavramı meclisin teminatı altında olup ana yasamızın 3. maddesinin de teminatı altındadır.
İstiklal Harbi’nde, Çanakkale’de, Sakarya’da daha nice yerlerde vatan, bayrak, ezan, namus onlara emanetti. Ölmeden emanetlere sahip çıkılamayacağını anlayınca ecdadımız eve dönmekten vazgeçtiler. İŞTE ONLAR BUNU İDRAK ETTİLER!
İstiklal Marşı’ mız milli bütünlüğümüzün teminatıdır. Zahiriyle-batını ile abideyi emel ve hedeflerle doludur. Bu emel ve hedefleri baş tacı etmek en başta gelen mecburiyetlerimiz arasında olmalıdır.
İstiklal Marşı’mız geçmişi geleceğe bağlayan bir köprüdür hürriyeti olmayanın geleceği olamaz ifadesi ile batıyı uyandıran, aydınlatan âlim dedelerimiz. İbni-Sina, Piri reis, Ali Kuşçu daha niceleri, çağ kapayıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet ve hocası Akşemşeddin, İstiklal Harbi’nde canını vermiş, kanını dökmüş ecdadın torunları olarak onlara layık olabilmek için, onların kıymet verdiğine bizlerde kıymet vererek, onların izinden gitmeyi bizde kendimizi azim bir mesuliyet olarak görmeliyiz.
İstiklal Harbi zaferi zamanın Milet meclisinde ve bütün meclisin tasvibi ile milletimizin bağrına bastığı, baş tacı ettiği İstiklal Marşımız 1 Martta Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından okunmuş ve ayakta alkışlanmıştır.
Bundan ilham alarak, her sene, 12 MART İSTİKLAL MARŞI’mızın kabulünü gününde , TBMM’de tüm vekillerimizin ayakta alkışlarıyla, halkımızla beraber kutlamaya davet ediyoruz.
12 MART’ta MİLLİ MARŞIMIZI, 70 MİLYON İNSANIMIZLA, AYAKTA VE ALKIŞLAYARAK KUTLAYALIM!