Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Batı Akdeniz kalkınmasında BAKA ivmesi

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 2 ana alt başlıkla çıktığı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 2 ana alt başlıkla çıktığı 2014 Mali Destek Programı’na Antalya’dan 130, Burdur’dan 24 ve Isparta’dan 41 olmak üzere toplam 195 proje başvurusu gerçekleşti. Projelerin değerlendirme sürecinin BAKA’nın yeterlilik açısından teknik incelemesinin ve eksikleri proje sahiplerine bildirip tamamlanmasını istemesiyle başladığını belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, ilk değerlendirmeyi bağımsız değerlendiricilerin yapacağını ardından üç ildeki ve bölge dışındaki üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan 7 kişilik üst kurulun da son değerlendirmeyi yapacağını ve listeyi sunacağı BAKA Yönetim Kurulu’nun da nihai listeyi belirleyeceğini kaydetti.

BAKA’nın30 Aralık 2013’de proje başvuruları alınmaya başlanan toplam bütçesi 20 milyon TL olan 2014 Yılı Mali Destek Programları kapsamındaki başvuruların tamamlanmasının ardından değerlendirme süreci başladı.‘Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi’ altbaşlığı için toplam 129, ‘Alternatif Turizmin Geliştirilmesi’ altbaşlığı için ise 66 proje başvurusu yapıldı. Batı Akdeniz’deki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, kamu kurumları, mülki ve yerel idareler, üniversiteler, araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşlarına yönelik “Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi” ve “Alternatif Turizmin Geliştirilmesi” alt başlıklarından oluşan 2014 Mali Destek Programı’ndan başarılı projelere kar amacı güden kurumlar için %50’ye kadar, kar amacı gütmeyen kurumlar için de %80’e kadar hibe desteği sağlanacak.

129 AR-GE, 66 ALTERNATİF TURİZM PROJESİ

Batı Akdeniz’deki kar amacı güden gerçek ve tüzel kişi işletmelerine yönelik ve öncelik alanı ‘işletmelerde yenilikçi ve yeni ürün üretiminin teşvik edilmesi, Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi, Ar-Ge ve yenilikçilik alanında kamu-özel sektör-üniversite işbirliğinin geliştirilmesi’ olan “Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi’ alt başlığına 90’ı Antalya’dan, 19’u Burdur’dan ve 20’si de Isparta’dan olmak üzere toplam 129 proje başvurusu geldi. ‘Alternatif turizm faaliyetleri ile turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve sezonun 12 aya yayılması ve çevreye duyarlı turizm faaliyetlerinin teşvik edilmesi’ni hedefleyen ‘‘Alternatif Turizmin Geliştirilmesi’ alt başlığına da 44’ü kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlarından, 22’si ise kar amacı güden gerçek ve tüzel kişi işletmelerinden olmak üzere 40’ı Antalya’dan, 5’i Burdur’dan, 21’i de Isparta’dan toplam 66 proje başvurusu gerçekleşti.

BAKA’nınBatı Akdeniz’de mali destek programları kapsamında 2010’da 10 milyon TL, 2011’de 20 milyon TL, 2012’de de 20 milyon TL olmak üzere toplam 50 milyon TL destek sağladığını belirten Tuncay Engin, BAKA’nın 2010’da 36, 2011’de 66 ve 2012’de ise 77 olmak üzere 179 projeye hibe desteği sağlayıp yaklaşık bin yeni istihdam oluşturulduğunu vurguladı. Firmaların katkılarıyla da 100 milyon TL’ye yakın yatırımın gerçekleşmesinin sağlandığını ifade eden BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, 20 milyon TL bütçeli 2014 Mali Destek Programı’na başvuruların tamamlandığını belirterek, iki alt programdan oluşan ‘2014 Mali Destek Programı’na teslim edilen 195 proje için kontrol ve değerlendirme sürecinin başladığını bildirdi. Tuncay Engin, “Şekil yeterliliği açısından değerlendirip teknik eksikleri varsa resmi yazı veya telefonla tamamlamalarını istiyoruz. Bağımsız değerlendiriciler var. Çoğu üniversite hocalarından oluşan bağımsız değerlendiriciler tarafından projeler incelenecek. Aynı projeyi, iki ayrı bağımsız değerlendiriciye vereceğiz birbirlerinden haberleri olmayacak. Cep telefonlarının alınmadığı kamera kayıtları altında aynı projeye iki bağımsız değerlendirici not verecek. Örneğin biri 50 diğeri 80 vermiş, fark fazla ve üçüncü bir bağımsız değerlendiriciye vereceğiz birbirlerinden haberleri olmayacak. Üçüncünün verdiği puan ile en yakın puanın ortalamasını alarak proje puanı oluşacak” diye konuştu.

DEĞERLENDİRME KOMİTESİ VE 3 YIL İZLEME

Sonraki aşamada Değerlendirme Komitesi olduğunu bildiren BAKA Genel Sekreteri Engin, şöyle devam etti: “2 Antalya, 2 Burdur, 2 Isparta’dan ve bir de bölge dışından yetkin üniversite hocalarımızdan oluşan 7 kişilik üst kurul Değerlendirme Komitesi olacak. Proje listesi bu kurulun değerlendirmesi sonucunda Yönetim Kurulu’na sunulacaktır.

Yönetim Kurulu, asil listeden uygun olmadığını değerlendirdiği projeyi gerekçesiyle birlikte liste dışı tutma yetkisine haiz olup, yerine yedek listedeki birinci sıradaki projeden başlayarak asil listeye konulacaktır. Değerlendirme mayıs ayı içinde sonuçlanmış olacaktır. Sonrasında firmalarla sözleşme yapılacak ve projeler uygulamalarını 3 yıl boyunca izlenecektir.”