Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bebeklerdeki çapaklanmaya dikkat

Uzmanlar anne ve babaları bebeklerdeki çapaklanmaya karşı uyarıyor.

Uzmanlar anne ve babaları bebeklerdeki çapaklanmaya karşı uyarıyor.

Özellikle yeni doğan bebeklerde çapaklanmanın önemli bir sorun olduğunu ve nedenin hızla araştırılması gerektiğini belirten Op. Dr. Tülay Kılıç “Çapaklanma anneden bebeğe doğum yoluyla geçen ve ilk 24 saatte gözün delinmesine neden olabilen ‘Gonore’ yani bel soğukluğu hastalığının önemli bir habercisi olabilir. Bu nedenle aileler bebeklerde meydana gelen çapaklanmaya asla çapaklanma deyip geçmemeli” diyor.

Uzmanlar toplumda genellikle uyku ile ilişkilendirilen çapaklanmanın, bebeklerde ciddi göz problemlerinin ve hastalıkların belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor. Cinsel yolla erkeklerden kadınlara geçen birçok enfeksiyon ve hastalık anneden de bebeğe geçerek bebeklerin göz ve beden sağlığını tehdit edebiliyor.

Bilhassa yeni doğan bebeklerde çapaklanma probleminin hafife alınmaması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Tülay Kılıç “Çapaklanma, bebeklerde göz nezlesi ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle olabileceği gibi anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı ve herpes enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle anne babalar bebeklerinin gözlerinde oluşan çapaklanma ve kanlanma gibi problemleri dikkate almalıdır ”diyor.

24 saatte gözün delinmesine sebep olabilir!

Genellikle erkekten kadına cinsel yolla bulaşan klamidyal enfeksiyonlarının ve bel soğukluğu hastalığının normal doğum esnasında bebeğe geçebildiğini söyleyen Op. Dr. Tülay Kılıç “Bebeklerde ilk 24 saatte müdahale edilmezse göz delinmesine dahi yol açabilir. Bu nedenle bebeklerin gözlerine doğar doğmaz koruyucu amaçla gümüş nitrat damlatılır” diyor.

Teşhis hızı tedavi başarısını etkiliyor

Teşhis ve tedavide hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Tülay Kılıç “Bel soğukluğuna bağlı enfeksiyon belirtileri genellikle doğumdan sonraki ilk 48 saatte ortaya çıkarken, diğer enfeksiyonlarda bu süre 5 ila 7 gün arasında olabiliyor. Cinsel yolla bulaşan klamidyal enfeksiyonlarda ise belirti süresi 10 güne, hatta 1 aya kadar uzayabiliyor. Bu sebeple bebeklerin takibinin iyi yapılması ve bebekte doğumsal olarak ortaya çıkan bu enfeksiyonların damlalarla vakit kaybetmeden tedavi edilmesi son derece önemlidir” diyor.