Altı Nokta Körler Derneği Isparta Şubesi Başkanı İsmail Er her yıl 7- 14 Ocak tarihleri arasında kutlanan “ Beyaz Baston Körler Haftası” nedeniyle dernek binasında bir toplantı düzenledi. Önemli hafta olması nedeniyle Altı Nokta Körler Derneği olarak kişi ve kuruluşlara görme engellilere dağıtılmak üzere “beyaz baston kampanyası” düzenlediklerini çeşitli ziyaretlerinde yapılacağını söyledi.
Beyaz Baston = Görme Engelli olduğunun da altını çizen Başkan Er bu haftanın nasıl bugünlere kadar geldiğini şöyle sıraladı; “ 1970 yılından beri Beyaz Baston Körler Haftası olarak gelenekselleştirilmiştir. Ancak 1981 yılında Birleşmiş Milletlerin 10 -16 Mayıs arasındaki haftayı Engelliler Haftası olarak ilan etmesi, daha sonra 1990’lı yıllarda 3 Aralığın Dünya Engelliler Günü olarak anılmaya başlanması karşısında Beyaz Baston Körler Haftası etkisini yitirmiştir.
Ne var ki gerek 10 -16 Mayıs arasındaki hafta, gerekse 3 Aralık Dünya Engelliler Günü giderek devlet kuruluşlarının öncülüğünde resmi bir havaya bürünmüştür. Alandaki dernek ve vakıfların sesleri, resmi tören ve faaliyetlerin gölgesinde boğulmaya başlanmıştır. Bu nedenle Vakfımız 7-14 Ocak arasındaki Beyaz Baston Körler Haftasını yeniden canlandırmaya karar vermiştir.
Neden Beyaz Baston Haftası? Çünkü Beyaz Baston körlerin bağımsızlık ve özgürlük simgesidir. İnsanlığın nihai amacı da bağımsızlık ve özgürlük değil midir? Tarih boyunca dernek asa gibi adlarla körlerin kılavuzu olan baston, kimi zaman Musa Peygamberin elinde kızıl denizi ikiye bölen mucizeler yaratmış, kimi zaman Anadolu’yu adım adım dolaşarak destanlarını anlatan kör Homeros’un yoldaşı olmuştur. Nihayet geçtiğimiz yüzyılın ilk yarısında bugün kullandığımız Beyaz Baston kimliğine kavuşarak evrenselleşmiştir.
1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931 de Fransız körlerinin örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston beyaz baston olarak anılmaya başlar.” dedi.
Ayrıca toplantıda Engelliler Koordinasyon Merkezi ve Engelliler Meclisinde yaşanan sıkıntılar ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er dün de yedi dernek adına ortak bir açıklama yaptı.
Yürüme Engelliler Yaşam Derneği, Otistik Bireyleri Korama Derneği, Türkiye Görme Engelliler Isparta Şubesi, İşitme Engelliler Derneği, Sakatlar Derneği Yalvaç Şube, Gelendost Engelsiz Yaşam Dernekleri adına Başkan Er yaşanan sıkıntıların kişi yada şahıslarla ilgili olmadığını bu gibi Engelliler Koordinasyon Merkezlerinin başka şehirlerde nasıl işliyorsa nasıl engellilerin sıkıntıları oralarda konuşulup çözülüyorsa Isparta da öyle olması gerektiğini söyledi.
“Engelliler Koordinasyon Merkezi ve Engelliler Meclisi bir kişinin tek elinde değildir”
Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı İsmail Er yedi dernek adına konuyla ilgili şunları söyledi; “Engelliler Koordinasyon Merkezi ve Engelliler Meclisinde yaşanan sıkıntılarla ilgili yedi dernek adına bir açıklama yaptı. Başkan Kent Isparta da kurulmuş olan Engelliler Koordinasyon Merkezi ve Kent Konseyi bünyesinde engelliler meclisinde bugünkü durumdan rahatsız olan 7 tane dernek oralardaki işleyişin düzelmesi ve daha iyi hizmet vermesi için mücadele etmeye karar verdik. Bizim şahıslarla hiçbir sorunumuz yok. Bizim derdimiz dernek çalışmalarının dışında engelliler koordinasyon merkezi bünyesinde ve engelliler meclisinde bütün engellilerin temsil edilmesi orada görev alan kişilerin tüm engel guruplarını kucaklamasıdır. Bu gün bunlar olmadığı için biz burada bunun rahatsızlığını dile getiriyoruz. Yani arkadaşlarımız bu konuyu şahıslara indirgeyerek kendilerine yönelik algılamışlar.
Bizim eleştirimiz, bizim rahatsızlığımız koordinasyon merkezinin, engelliler meclisinin işleyişi ile ilgilidir. Mevcut durumu ile ilgilidir. Oralarda daha iyi hizmet verilebilmesi için tüm engellilerin oralar da temsil edilmesi lazım. Eşit bir şekilde yönetimin paylaşılması lazım. Oralarda toplantılar yapılarak engellilerin sorunlarının konuşulması lazım. Engelliler Koordinasyon merkezine gittikleri zaman kapıların kapalı tutulduğu yönünde eleştirilerde bulunuyorlar. Bundan sadece ben Altı Nokta Körler Derneği olarak rahatsız değilim. Yedi tane engelli derneği bu durumdan rahatsız. Benim kimseyle bir meselem yok ama bu görev yapamayan arkadaşlar görevleri bırakıp gitmeliler yerine o görevi yapabilecek arkadaşların gelmelerine fırsat vermelidir. Engelliler Koordinasyon Merkezi ve Engelliler Meclisi bir kişinin tek elinde değildir. Veya birilerine zimmetli değildir. Oralar bütün engelli arkadaşlarımızın ortak görüşme yapacağı, ortak kulanım alanı olan merkezlerdir. Bu bütün şehirlerde böyle işlemektedir. Biz bunları eleştiriyoruz.”dedi.