Isparta Ticaret Borsası ve Detay Fuarcılık işbirliği ile 31 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 9. Göller Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Fuarı yer darlığı sorunlarıyla başlayıp, 20 bin kişinin ziyareti sonunda Pazar günü kapandı. Fuara Isparta tarımı adına farklı sektörlerden, şehir içinden ve şehir dışından 75 firma katıldı. Gelecek yıl yer sorunun çözülmesi halinde hem firma hem ziyaretçi anlamında bölge tarımının merkezi olacağı belirtildi.9. Göller Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Geçtiğimiz Pazar günü sona eren fuarı yaklaşık 20 bin kişi ziyaret etti. Meyvecilik anlamında iyi bir konumda bulunan Isparta’da 2005’ten bu yana düzenlenen fuar, gederek büyüyor. Fakat yer sıkıntısı daha fazla firmanın katılımını etkiliyor. Bu fuarın çiftçiler açısından önemli olduğuna değinen Fuar Koordinatörü Özlem Güneşdoğdu, “. Göller bölgesini kapsayan bu fuarı 9 yıldır düzenliyoruz. Gayet başarılı gayet iyi bir şekilde de devam ediyor. Bizim şuan için tek sıkıntımız alanımızın dar olması. İnşallah bu sorunumuz ileriki yıllarda çözüme kavuşacak. Çünkü buraya gelmek isteyip de gelemeyen bir çok firmamız var alan darlığından dolayı. Fuarımız bölgedeki tarımın daha iyi hale gelmesi ve çiftçilerimizin bilinçlenmesi açısından önem taşıyor. Fuar alanımızı biraz daha genişletebilirsek daha fazla firmanın katılacağını söyleyebilirim.” dedi.
HEM FİRMALAR HEM DE VATANDAŞLAR BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR
Bu yıl 75 firmanın katıldığı fuara yer sıkıntısı nedeniyle bir çok firma katılamadı. Yer sıkıntısının giderilmesiyle birlikte firma ve ziyaretçi sayısında artış yaşanacağını belirten Fuar Koordinatörü Özlem Güneşdoğdu, “75 tane firmamız bulunuyor. Ziyaretçi anlamında da herhangi bir sıkıntımız yok. Çünkü çevre illerden de gelen var. Firmaların fuardan kazancı nedir diye soracak olursanız, bunu şöyle söyleyeyim; fuarımızın ilk düzenlenmeye başladığı sıralarda firmalar 9-10 metrekare alan isterken şimdi bu 50 metrekareye kadar çıktı. Firmalar daha geniş alanlar istiyorlar artık. Ticaret Borsası’yla birlikte düzenlediğimiz fuarda şu an için yer sıkıntısı dışında bir sıkıntımız yok.” diye konuştu.
HEM TANITIM HEM DE SATIŞ YAPIYORUZ
Tarım aletleri üreten Genç Güçsan’ın sahibi tanınmış iş adamı Mehmet Küçükköse, fuara beklenilenin üzerinde talep olduğunu belirterek, “Aslında biz buraya ürünlerimizi tanıtmak için geliyoruz ama satışlarımız da oluyor. Durumdan çok memnunuz, diğer firmaları da bekleriz.” diye konuştu.
Fuarın ana sponsoru olan Genç Güçsan’ın sahibi tanınmış iş adamı Mehmet Küçüköse, “Ben Isparta’nın yerlisiyim. Fuarın da ana sponsoruyum. Bu görevi de sonuna kadar yapacağım. Fuar açılmaya başladığı yıldan beri katılım sağlıyoruz. 2005’ten bu yana fuara katılan firma sayısında ciddi artışlar yaşandı. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda yerimiz dar gelmeye başladı. Bu sorunu çözmek için Ticaret Borsamız, belediyemiz, ticaret odamız, valiliğimiz çalışmalar yürütüyorlar. Belediyemiz çok güzel bir fuar alanı yapıyor. Bu yıla yetişmedi ama önümüzdeki yıl tamamlanması düşünülüyor. Tamamlandığı takdirde daha geniş bir alanda daha fazla firmalarla fuarımızı açacağız. Beklenilenin üzerinde bir talep var fuara.” diye konuştu.
Tarıma hitap eden tüm firmaları önümüzdeki yıl yine yapılacak olan fuara davet eden Küçükköse, “Bizim işimiz ilaç makinesi, traktör arkası, portif, farklı ölçülerde römork olarak sıralayabiliriz. 40 çeşit ilaç makinemiz bulunuyor. Daha öncekiler gibi bu yılda ilgi çok fazla oldu. Aslında biz buraya ürünlerimizi tanıtmak için geliyoruz ama satışlarımız da oluyor. Tarıma hitap eden tüm firmaları buraya davet ediyorum. Buradan memnun kalacaklarını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
ÖNEMLİ OLAN BAŞLANGIÇTIR
Çiftçilere kaliteli, hastalıktan ve virüsten ari meyve fidanı üreten Isparta Fidancılık da Tarım Fuarı’nda yer aldı. Amaçlarının üreticileri sağlıklı bir başlangıç materyali oluşturmak olduğunu belirten üretimden sorumlu Ziraat Mühendisi Sinan Coşkun, çiftçiye teknik destek verdiklerini de söyledi.
Yeni çeşitler geliştirdiklerini ve var olan çeşitlerde de kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren Coşkun, “Ben üretici çocuğuyum. Bu işin içinden geliyorum. Bir elmanın, bir domatesin nasıl üretildiğini iyi bilirim. Buradaki en önemli unsur, başlangıç materyalidir. Biz çiftçilerimize sertifikalı, kaliteli, hastalıktan ve virüsten ari meyve fidanı üretmeyi hedefliyoruz. Bu bizim en büyük misyonumuz. Üreticilerimize sağlıklı bir başlangıç materyali oluşturmak istedik. Hedefimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Yeni çeşitler getiriyoruz. Var olan çeşitlerin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Hem üniversiteyle hem de üreticilerimizle çalışıyoruz. Üreticilerimize teknik destek veriyoruz. Bitki korumada onlara yardımcı oluyoruz.” diye konuştu.
Bundan sonraki dönemlerde de fuara katılım sağlayacaklarını ifade eden Coşkun, “Biz henüz yeni bir şirketiz. Bundan sonraki dönemlerde hep fuara katılım sağlayacağız.Talep gayet güzel. Talebin olumlu olmasının en büyük noktası şu; biz yeni çeşitlerle katılıyoruz. Akdeniz bölgesinde Isparta’ya yönelik çalışmıyoruz. Bunun yanında kayısı, şeftali ve erikte yetiştiriyoruz. Üreticilerimiz Antalya ve Alanya’da da elma üretmek istiyorlar. Bunun mümkün olup olmadığını soruyorlar bize. O bölgelere yönelikte meyve fidanlarımız var.” dedi.
ÜRÜNLERİMİZİ MARKETLERE SATIYORUZ
Elma üzerine stant açtıklarını ifade eden Ali Bayındır Tarım Şirket Sorumlusu Adnan Gökmen, üretilen tüm ürünlerin marketlere satıldığını söyledi. Gökmen, belgeli ürünler sattıklarını belirterek, gübre ve ilaçlama gibi işlemlerin analizden geçtiğini ifade etti.
Kaliteli elma ürettiklerini dile getiren Gökmen, “Elma üzerine stant açtık. Elma fidanı satıyoruz. Biz kaliteli elma üretiyoruz ve ürettiklerimizin tamamını marketlere satıyoruz. Ayrıca ürünlerimiz İTÜ belgelidir. Gübre vs. şeylerin hepsi analizden geçiyor. O yüzden kaliteli ürün satma hedefindeyiz. Fuara olan ilgi güzel. Isparta biliyorsunuz tarım şehridir. Bu nedenle de vatandaşların ilgisinden memnunuz.” diye konuştu.
YAPRAKTAN GÜBRE ÜRETTİLER
4 tane zıt elementin bir araya getirerek yapraktan gübre ürettiklerini belirten Meb Metal Ege Bölgesi Distribütörü Adnan Özşar, “Mebor5 diye adlandırdığımız bu ürün, çiftçiye her sene ürün verdiriyor. Meyve tutumunu ve yere düşmemesini sağlıyor” dedi.
16 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade eden Özşar, “Çinko ve bor üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Senelerdir bu işin içindeyiz. Son 4 yıldır yapraktan gübre kısmına girdik. Çinkosülfatın dışında bunu geliştirdik. Dünyada ilk defa 4 tane zıt elementi aynı kabın içinde topladık. Mebor5 diye adlandırdığımız bu ürün, çiftçiye her sene ürün verdiriyor. Meyve tutumunu sağlıyor. Yere düşmemesini sağlıyor. Mebor5’ten sonra Mebor2’yi çıkardık.Bakın Sülfat içeriyor bu da. Soğuğa karşı dayanıklık sağlıyor. Aşama aşama devam ederek üçüncü bir ürün daha geliştirdik. Mebor Caz adlı bu ürünümüz, ürünlerin saplarını kalınlaştırıyor. Yere düşmelerini önlüyor. Biz daha önce Bursa fuarına katıldık. Antalya fuarına katılacağız. Burada ilgi fena değil.” ifadelerini kullandı.
FONLAR AB’YE GERİ GİTMESİN
Tarım fuarında Avrupa Birliği fonlarını dağıtan TKDK’nın tanıtımını yapmak için stant kurduklarını belirten TKDK Yerinde Kontrol Uzmanı Barış Sağdıç, “Fonların Avrupa Birliğine tekrar gitmemesi ve burada kalması için vatandaşlarımızı proje yapmaya özendiriyoruz” dedi.
Sağdıç, “Biz bu fuarda Avrupa Birliği fonlarını dağıtan kuruluşumuzun tanıtımını yapmaya çalıştık. Çiftçilerimizle buluşmaya çalıştık. Fuarı düzenleyenlere teşekkürü borç biliriz. Biz, proje bazlı yapılan bu yatırımların artması taraftarıyız. Fonların Avrupa Birliğine tekrar gitmemesi ve burada kalması için vatandaşlarımızı proje yapmaya özendiriyoruz. Bizim için çok verimli geçti. Afyon’dan Dinar’dan gelen arkadaşlarımız oldu. Bir kişiye bile ulaşmış olmak bizim için başarıdır. Fonların ülkemizde kalması için mücadelemizi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
FUAR ÜRETİCİLER AÇISINDAN ÖNEMLİ
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu, tarım fuarının üreticiler açısından önemli olduğuna değinerek, “Isparta, pırıt koyun yetiştiricilerin desteklenmesinde pilot ildir. Bizde bunun yaygınlaştırılması için fuarı bir araç olarak gördük.” diye konuştu.
Bu yıl ilk defa stant açtıklarını ifade eden Köroğlu, “Bu fuarda standımıza olan ilgi bizi memnun etti. Önümüzdeki yıllarda da stant açmayı düşünüyoruz. Çiftçilerimize yönelik bu fuar önemli bir fırsattır. Pırıt koyun yetiştiricilerinin desteklenmesi bizim için önemlidir. Bu fuarı biz de bir araç olarak gördüğümüz için yetiştiricilerimize ulaşmaya çalıştık.” dedi.
130 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ
59 yıldır çiftçilerin kazancını artıracak traktör ve ekipmanları, onlara uygun koşullarda sunduklarını ifade eden Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, Kuzey Amerika ve Kanada başta olmak üzere 130 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.
Çiftçilerin işlerini daha kolay yapabilmelerini sağlamak amacıyla çiftçiye gereken desteği sağladıklarını ifade eden Özdemir, “Isparta’da elmanın, gülün, domatesin üretildiği bu verimli topraklarda olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çiftçilerimiz yeni ürünlerimize bakıyorlar. Hem traktör, hem biçerdöver hem de balya makinesi anlamında geniş bir yelpaze sunuyoruz.New Holland olarak ürünlerimizi Ankara’da üretiyoruz. 59 yıldır çiftçilerimizin kazancını artıracak traktörleri ve ekipmanları, onlara uygun fiyat ve koşullarda sunuyoruz. Amacımız onların işlerini kolay yapabilmesi ve kazancını artırabilmeleri, rekabet içinde olabilmeleridir.” diye konuştu.
ÇİFTÇİMİZ VARSA BİZ DE VARIZ
Yeni ürünlerin görücüye çıktığını belirten Özdemir şöyle devam etti; “Sadece Türkiye değil dünya çiftçisine ulaşıyoruz. Pazarda satılan her iki traktörden bir tanesi Ankara’da üretiliyor. Çiftçilerimize teşekkür ediyoruz. Dünyadaki bütün çiftçilere hizmet etmeye çalışıyoruz. 130’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Kuzey Amerika ve Kanada başlıca ihracat yaptığımız ülkelerdendir. Tabi ki bu 130 ülkeye ihracat yapmak bizi gururlandırıyor. Çiftçimiz varsa biz de varız. Çiftçimizin kazancı, verimi ve ayakta durması çok önemli. Onların işini kolaylaştıracak kazancını artıracak, toprağın ekilmesinde sulanmasından balyalanmasına kadar geçen süreçte 59 yıldır onlara verdiğimiz hizmet gibi onları desteklemeye devam edeceğiz. Onları da çiftçimizin hizmetine sunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.Fuarın durumu her yıl olduğu gibi bereketli. Yılda bir kez düzenleniyor. 3-4 gün sürüyor. Ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Buraya Antalya’dan Burdur’dan gelen çiftçilerimiz var. Yeni avantajlardan faydalanmak ve yeni ürünleri görmek istiyorlar.”