Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Hüseyin Akagündüz

DİKKAT KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER

 1. Dikkat dağınıklığı olan çocuklar, bir şeye yoğunlaşmakta güçlük çeker. Bunun anlamı, beyinleri ortama bir bağlanır-bir kapanır. Çevre ile bağlantıları kesildiğinde; bu çocuklar, o an önemli olmayan şeylerle ilgilenmeye başlarlar. Bu onların önemli olan şeyleri kaçırmasına neden olur.

2. Sınıftayken akılları başka yere gider. Örneğin; pencereden dışarıyı seyrederler, saatin tik-taklarına takılırlar ya da bir önceki akşam televizyonda izledikleri birşey üstüne düşünürler.
3. Bazen kendilerini okulda çok yorgun ve sıkılmış hissederler. Bu özellikle oturmaları ve dinlemeleri ya da okul çalışmalarını yapmaları gerektiğinde olur.
4. Dikkat dağınıklığı olan çocukların akılları hızlı işler. Bu yüzden pek çok hata yapabilirler.
5. Bazen çok hareketli olurlar. Bedenleri durmadığından, insanlar onlara hiperaktif der. Oturmaları gerektiğinde yerlerinde duramaz ve dolaşırlar. Bu onların bitirmeleri gereken işlerine mani olur ve çevrelerindeki insanları da rahatsız eder.
6. Pek çok kez dikkat dağınıklığı olan çocuklar, düşünmeden hareket eder ve konuşurlar. Bu yüzden dürtüseldirler. Bunun sonucunda kastetmedikleri şeyleri söyler ve yaparlar. Bazen de başları derde girer.
7. Dikkat dağınıklığı olan bazı çocuklar; devamlı yeni oyunlar oynamak, yeni oyuncaklar ve heyecan ister. Bir şeyi istediklerinde de oldukça ısrarcı olabilirler.

Dikkatinizi yoğunlaştırabildiğinizde şunları yapabilirsiniz:

1. Yoğunlaşabilirsiniz
a. Aklınız bir konudan diğerine atlamaz.
b. Yanlış şeye bakmaz ya da dinlemezsiniz.
c. Zihniniz hemen yorulmaz.

2. Davranışlarınızı kontrol edebilirsiniz.
a. Birşey yapmadan önce düşünürsünüz.
b. Aşırı derecede aktif, hareketli değilsinizdir.
c. Yanlış birşey yaptığınızda bunun farkına varırsınız.

3. İşlerinizi tamamlarsınız.
a. Çok hızlı çalışmazsınız.
b. Hatalarınızı farkedersiniz.
c. Başladığınız işleri bitirirsiniz.

 Dikkat dağınıklığı olan çocuklar kendilerine nasıl yardımcı olabilirler?

1. Dikkat dağınıklığı olan çocuklar; dikkatlerini veremedikleri zaman, bunun farkına varmaya çalışmalıdırlar. Mesela dalıp hayaller kurmaya başladıklarında. Her çocuk kendine; ‘’dur bir dakika, sen yine daldın, hayal kuruyorsun’’ diyebilir. Toparlanmalı ve ‘’öğretmenimin söylediklerini dinlemeliyim’’ demeli.
2. Dikkat dağınıklığı olan çocuklar, öğretmenlerine yakın oturmaya çalışmalıdır. Bazen öğretmenin; öğrenci dersten koptuğunda, yeniden kendini konuya verebilmesi için küçük bir işaret vermesi gerekebilir.
3. Çoğu kez dikkat dağınıklığı olan çocukların yavaşlamaları gerekir. Kendi kendilerine birşey yapmaya başlamadan önce durup düşünmeleri gerekir. Böylece dürtüsel olmazlar.

4. Önemli bir şeye başlamadan önce kendilerine “Bunu yapmanın en iyi yolu nedir?” “ Bunu bu şekilde yaparsam ne olur? “ “ Peki başka bir şekilde yaparsam nasıl olur?” diye sormalıdırlar. Bu şekilde planlama yapmak, aklın etkin çalışmasına yardımcı olur.
5. Planlama sayesinde bu çocuklar daha doğru davranır ve daha rahat arkadaşlık kurarlar. Bir şey söylemeden önce, bir çocuk kendine sormalıdır? “ Bunu ona söylersem kendini nasıl hisseder? “ Ya da bir şey yapmazdan önce, “ Bunu yaparsam arkadaşım beni sever mi? “ gibi.
6. Dikkati dağınık çocuklar bir işi yaparken, onu nasıl yaptıklarını takip etmelidir. Böylece çalışmalarında bu kadar çok dikkatsiz yapılmış hata olmayacaktır.
7. Ödevlerini yaparken, yoğunlaşmak için çok gayret göstermek zorundadırlar. Çalışmak için bir yer bulmalıdırlar. Bazı çocukların birkaç yerde çalışmaları gerekebilir. İşin bir kısmını bir odada, kalanını bir başka odada, ya da yerde, masada ya da sırada yapabilirler. Yer değiştirmek onların kafalarını toparlamalarına yardımcı olur.
8. İşlerini yapmak için iyi bir zaman seçmelidirler. Pek çok ara vermelidirler. Ayağa kalkmaya ve dolaşmaya ihtiyaç duyabilirler.
9. Okurken, not almaya çalışmalıdırlar. Kitap okurken önemli buldukları kelimelerin altını çizmeleri faydalıdır. Önemli kelimeleri, küçük bir kâğıda yazıp, sayfanın kenarına iliştirebilirler. Okurken kalem kullanmak onların yoğunlaşmasına katkıda bulunur.
10. Dikkat dağınıklığı sorunlarıyla ilgili konuşabilecekleri bir yetişkin olmalıdır yanlarında. Bu kişi onlara bu konuda ki gayretlerinin nasıl gittiği konusunda bilgi vermelidir.

Selam ve sevgilerimle

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER