Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Engelleri aşıp Kuran-ı Kerim okuyorlar

Görme Engelli altı vatandaş önce Isparta Müftülüğüne, ardından da Aile

Görme Engelli altı vatandaş önce Isparta Müftülüğüne, ardından da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuru yaparak kendilerine Kuran-ı Kerim okumayı öğretmelerini istedi. Bunun üzerine daha önce İstanbul’da görme engelli bir arkadaşına Kuran-ı Kerim öğreten İlahiyat mezunu Merve Kalay’ın da desteği ile görme engelliler Kuran-ı Kerim öğrenmeye başladı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen kursta görme engellilere Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim öğretiliyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Müftülüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışma engellilerin engelleri yıkabildiklerini gösterdi. 54 yaşındaki görme engelli Birgül Atalay engellerin yıkılabilir olduğuna inandıklarını söyleyerek “Kuran-ı Kerim okuyabildiğim için daha mutlu ve huzurluyum” dedi. %90 görme engelli genç Hatice Yılmaz ise “kabartma yazı ile Kuran-ı Kerim okuyabildikten sonra inanıyorum ki artık kalp gözü ile görebiliyorum” şeklinde konuştu.

ENGELLER AŞILMAZ DEĞİL

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, yaptığı açıklamada, görme engelli öğrencilerin başvurusu üzerine kurs açtıklarını ve Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim öğrettiklerini söyledi. Isparta Valiliği Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde düzenlenen kursa 18 ile 50 yaş arasında değişen 6 görme engellinin katıldığını belirten Kütük, “İki öğrencimiz Kur’an-ı Kerim okumaya geçti. Biz bu şekilde, Isparta Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü olarak engellilerin önündeki tüm engelleri kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.

İLK ÖNCE ARKADAŞINA ÖĞRETTİ

Projenin baş aktörlerinden olan Anadolu Üniversitesi AÖF İlahiyat Fakültesi Önlisans Mezunu, İstanbul Müftülüğüne bağlı Faslı Bahar Kız Kur’an Kursu ve İstanbul Zerafet Kültür Merkezinde görme engeliler üzerine Kabartma Kur’an-ı Kerim eğitimi mezunu; olan Merve Kalay bu işe ilk olarak görme engelli bir arkadaşına Kuran-ı Kerim öğretmek amacıyla başladığını söyledi. Isparta’da bu noktada bir ihtiyaç duyulması nedeniyle geldiğini ve derslere başladıklarını söyleyen Kalay “İlahiyat Fakültesi mezunuyum. Biz Isparta Müftülüğü ile ortak olarak bu projeyi başlattık. Projemizin hayali İstanbul’da başladı. Görme engelli bir arkadaşım benden kendisine Kuran-ı Kerim okumayı öğretmemi istedi. Bu noktada Isparta’daki görme engellilerden de talep gelmesi üzerine Yasemin Er hocamla bu yola çıktık. Görme engellilerinde Kuran-ı Kerim okuyabileceğini gösterdik. İlk etapta kabartma Brail alfabesini okuyabilmeleri için takozlarla parmaklarının hassasiyetini artırdık. Takozla eğitimde çukurlar açarak ve bilyelerle tümsekler yaparak parmak hassasiyetini artırdık. Bu işi severek yapıyorum ve ömrüm yettiği sürece görme engellilere Kuran-ı Kerim öğretmek istiyorum” diye konuştu.

GÖRMEMEK DEMEK YAPAMAMAK DEMEK DEĞİL

Aslen Erzincanlı olan görme engelli Fatma Ersoy “görememek bizim yapmak istediklerimizi asla engellemiyor. Benim en büyük hayalim Kuran-ı Kerimi okuyabilmekti. Hocalarımıza bizlere bu imkanı sağladıkları için teşekkür ediyoruz. Toplumumuzdaki engellilere, engellerini saklamadan engellerinin üzerine gitmelerini öneriyorum. Ben %100 görme engelliyim ve önceden kabartma yazı eğitimim olduğu için Kuran-ı Kerim okumaya geçmem daha kolay oldu. Ailelere önerimiz ise engellilerini saklamasınlar ve topluma çıkarsınlar. Engelliler toplumdan koparıldıkça daha çok zarar görüyor. Engelli olmak demek hiçbir şey yapamamak demek değildir” dedi.

KURSLAR 4 ARALIK’TA BAŞLADI

4 Aralık’ta başlayan kurslarda kursiyerlere Belediye tarafından engelli aracı ile ulaşım imkanı sağlandığını söyleyen Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi müdür vekili Mustafa Özbudak Kursiyerlerimizin ulaşım ihtiyaçları Gündüz Bakım Hizmeti alan engellilerimizin de yararlandığı belediyemiz tarafından sunulan engelli servis aracı hizmeti ile sağlanmaktadır. Kursiyerlerimizin öğle yemekleri Kuruluşumuzca edilmektedir. Kurslar her gün 9:30-15:30 saatleri arasında veriliyor” dedi.

Kursun görme engelli hocası Rabia Şayakdiken ise görme engelliler için öncelikle kabartma Elif- ba Cüzü ile ön eğitimi verdiklerini ardından da kabartma Kur’an-ı Kerim ile Kuran okumaya geçtiklerini söyleyerek “Eğitimlerimizde kabartma Elif-ba Cüzü ve Kabartma Kur’an-ı Kerim Eğitimi ile birlikte temel dini bilgiler ilgili Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim müfredatında yer alan eğitimleri de veriyoruz” diye konuştu.