Dünya kanser Günü dolayısıyla açıklama yapan Isparta halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, “Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır. Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur.” dedi.Kanserde erken tanının önemini vurgulayan Karakaya açıklamasına şöyle devam etti; “Kanserde erken tanı önemlidir. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması ile ilgili faaliyetler ülke geneliyle birlikte ilimizde de yapılmaktadır. Eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserden korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları ve Sigara Bıraktırma Destek Tedavisi danışmanlığı KETEM’ de ( Kanser Erken, Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) yürütmektedir.
KETEM ÜCRETSİZ HİZMET VERİYOR
İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün desteği ile KETEM’ de yürütülen toplum tabanlı tarama programları yaş gruplarına göre şu şekildedir;
30-65 yaş kadınlara serviks (rahim ağzı) kanseri taraması, 40-69 yaş kadınlara meme kanseri taraması, 50-70 yaş kadın ve erkeklere kolorektal (kalın bağırsak) kanseri taraması, 2006 yılında ilimiz Anadolu Mahallesinde hizmet vermeye başlayan KETEM (Kanser Erken, Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) 2013 Ocak ayı itibariyle Isparta Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Girişindeki Yeni Hizmet Binasında ÜCRETSİZ olarak hizmet vermektedir.
KETEM; İlçe, belde ve köylerde yaşayan vatandaşların KETEM hizmetlerinden yararlanabilmesi için ilçe TSM’ lere her ay randevu verilmektedir. TSM ve ASM’ lerde oluşturulan tarama guruplarının ilçe imkânları ile çoğunlukla da Müdürlük araç ve şoförleriyle ulaşımları sağlanarak kanser taramaları yapılmaktadır. Bu şekilde tarama yapılan kişi sayısı artmaktadır.
Erken teşhis, hem tedavi süresinin kısalmasına hem de hastalık sürecinin çabuk atlatılmasını sağlamaktadır. İlimizde tarama sonuçları Kamu Hastanelerinde ilgili konsültan uzman hekimler tarafından değerlendirilmektedir.
Kanser taramalarında halkımıza telefon veya diğer iletişim araçları kanalıyla ulaşılmakta fakat Taramalara gerekli önemi göstermeyip gelmemektedirler.
Tarama faaliyetleri KETEM’de ücretsizdir. 2013 Ekim ayı itibariyle Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığının başlatmış olduğu Kolerektal (Kalın Bağırsak) kanseri taramaları başlanmış olup; Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz tarama yapabilmektedirler. Tarama faaliyetlerine 2014 yılında da devam edecektir.