Isparta Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından Toplum Kalkınmasında Gönül Elçiliği Projesi’nin tanıtımı ve ikinci alt bileşeni olan Kadın ve Güçlenme başlığı altında Kadınlar için Mesleki Eğitim Projesi koordinasyon toplantısı yapıldı. Burada konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, Isparta’da 4 bin Gönül Elçisi’ne ulaşıldığını ve bu rakamın yetersiz olduğunu söyledi.Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıya Vali Vahdettin Özkan ve Eşi Ruhan Özkan, ilçe kaymakamları ile eşleri, çeşitli kurumların il müdürleri ve çok sayıda kişi katıldı. Burada konuyan Isparta Valisi Vahdettin Özkan, “ Isparta’nın tarihi kültürü insanları bizim için oldukça avantaj. Tüm kurumlar ile ortaklaşa çalıştığımızda bu işte oldukça başarılı olacağız.Yapılan çalışmalar bizi her anlamda teşvik ediyor. Sivil toplum kuruluşları için tavsiye edici çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmalar sonucu projenin kusursuz bir şekilde ilerlemesi için yapılan finansman çalışmaları da çok yerinde olan çalışmalardır. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde dezavantajlı kitlelerimiz toplumumuza kazandırılmış olacaktır. Bu grup içerisinde gençler, çocuklar, engelliler ve özellikle şehit ve gazi aileleri yer almaktadır. Bunlara yönelik toplum olarak devlet olarak yapılması gerekenle ve yapmamız gereken yükümlülükler araştırılıyor. Bu araştırma projelerinin en önemlisi Görül Elcileri projesidir. “ dedi.
PROJE DAHA VERİMLİ HALE GELECEK
Projeye kadın elinin değmesiyle katılımın da artacağına dikkat çeken Vali Özkan, “Isparta’mızın kadirşinas insanları, esnafları, sivil toplum örgütleri üzerine düşen görevi layığı ile yerine getirecektir. Yapılan çalışmalarda başı çeken kadınlarımızı özellikle teşekkür ediyorum. Bu projeye can katan, projeyi gönüllü hale getiren ve projenin baş aktörleri olan kadınlarımızı takdir ediyorum. Hanımefendilerin elleri projeye değdiği zaman projeye toplumun katılımı arttıran ve verimli kılan bir etki olduğunu ifade etmek istiyorum. Isparta’da bu projenin gelişmesi için olumlu bir atmosfer mevcut, gönüllü sayımız oldukça yeterli. Önümüzdeki günlerde kamu kurumları başta olmak üzere projeye yapabileceğimiz hizmetleri ele alacağız. Sonuç olarak kamu kuruluşları ve sivil toplum örgüleri birlikte çalışarak projeyi daha da verimli hale getireceğiz.” ifadelerini kullandı.
ISPARTA DUYARSIZ KALDI
Isparta7da şu ana kadar 4 bin Gönül Elçisi’ne ulaşıldığını ve bu rakamın Isparta’ya göre çok düşük olduğunu ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, “Bu proje paylaşma mantığı ile yapılıyor. Gönüllülük esasına dayanıyor. Proje Türkiye genelinde bir çığ gibi büyüdü. Bugün tam bir yılını doldurdu.
Gönüllülük esasıyla, zor durumdaki insanlarımızın yaşam standartlarını yükseltmeyi, sorunlarını çözmeyi amaçlıyoruz. Şu ana kadar 450 kadına ulaştık. Gönül elçisi ile bu kadınlarımızın sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. 600’e yakın çocuklarımıza yardım ediyoruz.
Gönül elçisi olanlar hiçbir şey yapamıyorsa, gelip onları ziyaret edebilirler, hal hatırlarını sorabilirler. Huzurevini ziyaret edebilirler. Doktorsa küçük bir muayene edebilir, öğretmense kitap okuyabilir, müzikle uğraşıyorsa müzik çalabilir. İllaki her insanın yapabildiği bir şeyler vardır. 1800’e yakın yoksula destek veriyoruz. Elimizden geldiğinde yaptıklarımızı, ürettiklerimi satarak küçük bir gelir elde edip, yoksul vatandaşlarımıza katkı sağlayabiliriz. Onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir çok alanda faaliyet yürütebiliriz. Isparta’da 4 bin gönül elçisi bulunuyor. Ama bu rakam Isparta’ya yakışmıyor. Şuan burada 200 kişi var. Herkes 10 gönül elçisi bulursa bu rakam 2 bine çıkar. Herkesin en az 10 kişiyi gönül elçisi yapmasını istiyorum.” İfadelerini kullandı.
56 AİLEDE 62 ÇOCUK KORUNUYOR
Bir yıl içinde koruyu aile üzerine yoğunlaştıklarını belirten Kütük, “İlk zamanlarda 28 koruyucu ailede 33 çocuk vardı. Bir yıl içinde bu konu üzerine yoğunlaştık ve şuan bu rakam 56 aile ve 62 çocuğa yükseldi. Koruyu aileler sayesinde de yetiştirme yurdu kapatıldı.” diye konuştu.
KADINLAR İÇİN MESLEKİ EĞİTİM PROJESİ
Kadınlar İçin Mesleki Eğitim projesi kapsamında Eğitimini tamamlamamış kadınların tespit edilip, eğitimlerini tamamlamayı amaçladıklarını belirten Kütük, “İş-Kur ile ortaklaşa çalışarak işçi açığı bulunan mesleklere kadınlarımızı yönlendireceğiz. İşbirliği yapmak istediğimiz tüm kurumlardan bu konuda destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kütük şöyle konuştu; “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin yapılan pek çok hukuksal düzenlemeye karşın kadınlar erkeklere oranla eğitim ve istihdamın ne yazık ki fazla dışında bulunuyor. Eğitim düzeyi düşük ve ekonomik açıdan yetersiz koşullara sahip kadınların Mesleki Açık Öğretim Liselerine yönlendirilerek, mesleki beceri kazanmaları ve istihdam edilmeleri kendi gelecekleri ve yetiştirecekleri nesiller açısından büyük önem taşıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geliştirilen “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi” kapsamında “Kadınlar için Mesleki Eğitim Projesi” Gönül Elçileri’nin desteği ile hayata geçiyor. Yaşadığınız bölgedeki açık iş pozisyonları ve insan gücü ihtiyacı konularında araştırma yapın. Meslek kuruluşları İŞKUR vb. kuruluşlarla görüşerek güncel ve küresel anlamda ihtiyaç duyulan meslekler ve iş tanımları konusunda bilgi toplayın. Mahallenizdeki, sokağınızdaki, çevrenizdeki, ailenizdeki kadınları mesleki açık Öğretim Lisesine kayıt ettirin. Okul durumu, ders ve çalışma programını, sınav performansını takip edin, derslerine yardımcı olmaya çalışın.”