Dünya gül üretiminin yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bünyesinde kurulan Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Merkezi, gül çayını paketleyip satışa hazır duruma getirdi.GÜLAR Müdürü Prof. Dr. Fatih Ali Canlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, GÜLAR’ın, 2005 yılında gül ve gül ürünleri konusunda araştırma yapmak amacıyla kurulduğunu söyledi.
GÜLAR Müdürü Canlı, Isparta’da gül ürünleri satan mağazalarda, gül çayının tomurcuk halinde satıldığını belirterek şöyle konuştu: “Bu çay tomurcuk halinde kurutulduğundan dolayı tadı acı ve kötüydü.
Biz işi daha profesyonelleştirdik. Aromasını tatlandırdık. Elde ettiğimiz çayı süzme poşetin içine koyduk.Buraya gelen herkese tattırıyoruz. Şu ana kadar tattırdığımız kişilerden aromasının güzel olduğu yorumunu aldık. Biz bu ürünü tutturabilirsek çok iyi olacak. Çünkü gül yağından daha iyi bir sektör.
Yatırımcılarımız için iyi bir fırsat. Çok miktarda gül üretimi sadece Türkiye ve Bulgaristan’da var. Bu nedenle gül çayını sanayi ürünü yaparsak tüm dünyaya satarız inancındayım.
Çünkü başka rekabet edilecek ülke yok. Seri üretime mutlaka geçilmesi lazım.” Doç.Dr. Canlı, gül çayının mideyi rahatlattığını, aynı zamanda yüz bakımında kullanıldığını söyledi.
Canlı, Isparta’nın dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini karşıladığı, bu nedenle Türkiye’nin rakibinin bulunmadığını dile getirerek, seri üretime geçilmesi halinde gül çayının sektöre önemli katma değer sağlayacağını sözlerine ekledi.