Isparta'nın stres haritası çıkartılacak

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Türkiye’ye örnek proje başlatıyor. Valilik Makamından olur alınarak uygulamasına bu ay başlanacak olan ‘Ruhuna Sağlık Projesi’ ile Milli eğitim Müdürlüğüne bağlı okullar başta olmak üzere talep gelen tüm kurum ve kuruluşlar ile STK’ların çalışan ve üyelerine ruh sağlığı eğitimleri verilecek. Eğitimler sırasında yapılacak anket çalışmaları ile stres haritası çıkarılacak. […]

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Türkiye’ye örnek proje başlatıyor. Valilik Makamından olur alınarak uygulamasına bu ay başlanacak olan ‘Ruhuna Sağlık Projesi’ ile Milli eğitim Müdürlüğüne bağlı okullar başta olmak üzere talep gelen tüm kurum ve kuruluşlar ile STK’ların çalışan ve üyelerine ruh sağlığı eğitimleri verilecek. Eğitimler sırasında yapılacak anket çalışmaları ile stres haritası çıkarılacak. Isparta TUİK tarafından yapılan çalışmalarda intihar oranı, boşanma rakamları ve madde bağımlılığı konusunda üst sıralarda yer alıyordu. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bu nedenle harekete geçerek örnek proje hazırladı. İlk defa Isparta’da uygulanacak olan proje için Valilik Makamından onay alındı. ‘Ruhuna Sağlık Projesi’ ile Isparta’da bir ruh sağlığı seferberliği başlatılarak farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Aydın proje için şimdiden çok sayıda kurum kuruluş ve STK’lardan ruh sağlığı eğitimi konusunda taleplerin geldiği belirtilerek eğitimlerin bu ay içinde başlayacağını söyledi. Projenin başında bulunan Psikolog Şule Tola ise “her türlü sağlık sorununda olduğu gibi ruh sağlığında da erken teşhis çok önemli. Bu proje ruh sağlığı konusunda farkındalık oluşturacağı gibi ruh sağlığı sorunu olan kişileri de ilgili birimlere yönlendirmemizi sağlayacak” dedi.

STRESLE MÜCADELE ÖĞRETİLECEK

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Aydın Ruhuna Sağlık Projesi ile ilgili bilgi vererek “Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak halkımızın bedensel sağlığına verdiğimiz önemi ruh sağlığına da verdiğimizi göstermek adına bir seferberlik başlattık. Bağlı tüm hastanelerimizde ruh sağlığı ile alakalı birimlerimiz mevcut. Bütün uzman arkadaşlarımızın desteği ile bir proje geliştirdik. Projemiz “Ruhuna Sağlık” Sloganı ile çıkacak. Halkımızın koruyucu ruh sağlığı konusun bilinçlenmesi ve farkındalık sağlaması adına tüm isteyen kurum ve kuruluşlara koruyucu ruh sağlığı eğitimi vermeyi amaçlıyoruz. Stres ile mücadele yöntemleri, mutluluğun pratik yolları, ruh sağlığını koruma prensipleri ve istedikleri her konuda onlara eğitim vereceğiz. Öncelikle gençlerimizi hedefliyoruz. Dolayısı ile ilgili kurumlara yazılarımızı yazdık. Okullarımızı hedef almak üzere eğitim seferberliğimizi başlattık. Ruh sağlığını korumaya yönelik bilgilerden oluşan bir seminer düzenliyoruz” dedi.

NORMAL VE ANORMAL TANIMLANIYOR

Projenin uygulayıcı biriminin başında yer alan Psikolog Şule Tola seminerlerde anket çalışmalar ve testlerin de olacağını söyleyerek “Bu semineri alan bireylerin, eğer kendilerinde normal dışında bir problemi varsa uzmanlara ulaşmalarını hedefliyoruz. Söz gelimi sabah uyandığımızda yüzümüzde sivilceler varsa bununla alakalı doktora başvurabiliyoruz. Ancak ruh sağlığımızla alakalı yaşadığımız sıkıntılar, zaten hayat içerisinde yaşadığımız sıkıntılar olduğu için atlayabiliyoruz. Bir insan 10 kere günde elini yıkıyorsa normaldir. 20 kere yıkıyorsa titiz diyoruz ama 100 kere yıkıyorsa bu artık takıntıların başlangıcıdır. Normal hayatta bunları atlayabiliyoruz. Özellikle aileler gençlerin ergenlik dönemindeki bunalımları kaçırdığı zaman ne yazık ki telafisi mümkün olmayan sorunlar çıkabiliyor. İş işten geçmeden vaktinde önlem almak adına farkındalık oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

RUH SAĞLIĞINDA KORUYUCU HİZMET HEDEFLENİYOR

Tola ruh sağlığı konusunda koruyucu bir hizmet vermeyi hedeflediklerini belirterek “Ayrıca hastalığın başlamış olması gerekmez. Biz önlemlerimizi alır koruyucu ruh sağlığı adına ruhumuzun gıdalarını tam anlamı ile tatmin edebilirsek hastalıklarda bizden uzak olacaktır. Bu konuda halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Vilayete yazımızı yazıp onayımızı aldık. İsteyen kurum ve kuruluşlar bizlere başvurarak bu eğitimi alabilir. Isparta’da yürüttüğümüz bir çok proje var zaman zaman bunu basınla paylaşıyoruz. Evlilikle alakalı madde bağımlılığı ile alakalı projelerimiz var. Halkımız bilinçlenirse daha da iyi sonuçlar alabiliriz. Ben çok uzun yıllardır Isparta’da çalışıyorum. İlk geldiğim yıllarda vakalar çok geç geliyordu bize. Ruhsal sıkıntılarda bir uzmandan yardım alınacağı farkındalığı pek oturmamıştı. Ama şuanda görüyoruz ki bireyler gelebiliyor” şeklinde konuştu.

ERKEN TEŞHİS RUH SAĞLIĞINI DA KURTARIR

Ruh sağlığın açısında da erken teşhisin önemli olduğuna dikkat çeken Psikolog Şule Tola “Vaktinde danışmanlık alındığında da bir çok yuvanın uçurumun kenarından döndüğünü görebiliyoruz. Gelecek günlerde gerçekten güller diyarı yapacağız. Ruhumuza sağlık diyoruz. Gençlere öncelik tanıyoruz. Öncelikle Milli Eğitime bağlı okullardan başlayacağız. Şimdiden bir çok kurumdan eğitim teklifi var. Basın koordinatörü arkadaşımız bir sıraya koyuyor ve zengin uzman arkadaşlarımızla beraber bu seferberliği başlatacağız. Toplum ruh merkezini kurduk ve bu merkezimizin de daha çok tanınması için bu proje kapsamında yapacağımız çalışmalar var. Ailelerimiz ağır ruhsal sorunlar yaşayan bireylerini bize teslim ettiklerinde yeniden doğmuş gibi olduklarını belirtiyorlar. Biz bir çok aileye şifa olduk. İlçelerden de hasta almaya başladık. Eğitime katılan bireylere stres ölçeği uygulayacağız. Önce bunun haritası çıkacak. Isparta’da stres faktörü ne kadar yaygın buna bakacağız. Sonrasında danışmanlık hizmeti ne kadar yaygın buna bakacağız. Ruhsal yatırımlar biliyorsunuz ki çok kısa vade de ortaya çıkmaz uzun vade de üniversite kazanımlarında ailelerin boşanma olaylarında faydalar çıkacağını düşünüyoruz. Biz araştırmaları sürdüreceğiz” dedi.

Exit mobile version