Isparta’nın 40 yıllık gizli kalmış bahçelerinde yetişen Lavanta, son yılların en çok aranan yağlık bitkisi haline geldi.
Keçiborlu’nun Kuyucak köyünde 200 çiftçinin 1500 dekar da yetiştirdiği Lavanta, Isparta’nın yeni markası ve yükselen değeri oldu. 1 dekar lavanta bahçesinden 100 kilograma yakın kuru çiçek elde edilen ürünün 60-70 kilogram çiçeğinden 1 kg yağ üretilebiliyor. Kuyucak Köyün’de yetişen Lavanta ise Türkiye üretiminin % 80’nini oluşturuyor.
2015 yılında bölgede 280 ton kuru çiçek yetiştirileceği tahmin ediliyor. Yağlık Gülde Dünya birincisi olan Isparta, Lavanta’da da yetiştirilen alan ve kozmetik sanayi açısından işlemede hızla üst sıralara tırmanılan bir bitki oldu.
Isparta Valiliği ve Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün organize ettiği bir etkinlik ile lavanta bitkisinin farkındalığının daha fazla kesime ulaşması için “Tarla Günü” düzenlendi. Tarla Gününe Vali Yardımcısı Taceddin ÖZEREN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk ŞÖLEN, Senirkent Kaymakamı Mehmet SAYIN, Keçiborlu Kaymakamı Osman DÖLEK, TKKDK Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman GÜLCÜ, Isparta Ziraat Odası Başkanı Muslahattin Can SELÇUK ve çok sayıda çevre ilçe Kasaba ve Köylerden üretici bayanlar katıldı.
Protokol konuşmaları ile başlayan etkinlik de, Vali Yardımcısı Taceddin ÖZEREN, “ Böyle güzel bir günde lavanta kokuları arasında bir araya gelmek beni çok mutlu etti. Sayın Valimiz de lavanta bitkisine büyük önem vermektedir, siz katılımcılarımıza selamlarını iletmemi istedi. Kuyucak köyünde yetiştirilen lavanta hem turizm yönü ile hem de ilimizin ekonomiye katkısı ile önemsenecek üzerinde durulacak bir ürün haline gelmiştir. Üreticimizin emeğine yüreğine sağlık, bizde Isparta Valiliği olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün teknik personeli bilgi ve deneyimiyle her zaman yanınızdadır. Hasadınızın bol ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk ŞÖLEN ise; “Her köşesinde ayrı bir güzellik olan Isparta, aslında yıllar önce var olan ama son yıllar da kokusu ile başımızı döndüren başka bir ürün ile daha da güzelleştiği bir coğrafya olmuştur. Yıllarca söylediğimiz, slogan haline gelen “Dünya’nın Gül, Türkiye’nin Elma Bahçesiyiz” ailesine artık lavanta da katılmıştır. Lavanta Balından, Kozmetiğine kadar bir çok alanda bu ürünün marka olması, üreticimizin daha çok kazanması için, İl Müdürlüğümüz olarak elimizden gelen gayret ve çaba içerisindeyiz.
Bakanlığımız İyi Tarım Uygulamaları kapsamında da dekara 100 TL destek vererek üreticimizin yanındadır. Ayrıca Tıbbi ve Aromatik bitkiler konusunda da Isparta Merkez İl olmak için önümüzdeki yıl Defne, Safran, Salep ve Nane gibi bitkilerin demonstrasyonları yapılacaktır. Biliniz ki İl Müdürlüğümüz teknik destekte sınır tanımayarak günün her saatinde sizlerin yanınızda olacaktır. “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor.” Çalışması kapsamında tarla gününe Gelendost, Aksu ve Merkez İlçelerimizden 50 kadın çiftçimiz bu organizasyona dahil ettik. Bir de İstanbul Arı Yetiştiricileri üyeleri de aramızda. Kendileri İstanbul Şile’den buralara Lavanta Balının kalitesini keşfetmek için gelmişler ve bölgeye arı kovanları koyarak yatırım yapmaktadırlar. Kendilerine de İlimize hoş geldiler der, Bu vesile ile tüm üreticilerimizin hasatları bol ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
Protokol konuşmaları sonrası, Katılımın hayli yüksek olduğu tarla günü renkli anlara tanık oldu. Katılımcılara lavanta bitkisi hakkında geniş bir bilgi verilerek lavanta bitkisinin hasadı uygulamalı olarak gösterilmesi sonrasında, Senir Kasabasında faaliyet gösteren Sebat Gül ve Lavanta Yağı İşleme Tesisleri ziyaret edilerek lavanta bitkisinin hangi işlemlerden geçerek kozmetik sanayisinde nasıl ve nerelerde kullanıldığı uzmanlar tarafından anlatılarak program son buldu.
Afyonkarahisar İlinin Evciler, Isparta Gelendost, Aksu İlçelerinden ve Merkeze bağlı Kasaba ve Köylerden gelen üreticiler organizasyondan memnun ayrılarak, lavanta bitkisinin kokusu ve ürünleri bu faaliyet ile oldukça geniş kitlelere ulaştırılmış oldu.