ITSO’dan Gül Ürünleri Üretimini geliştirecek çalışma

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ITSO 3. Grup İnsan Sağlığı ve Diğer Sosyal Destek Hizmetleri Komitesi gül ve kozmetik ürünleri üreten ve satan firmaları yakından ilgilendiren önemli bir projeye imza atıyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Gül ve kozmetik ürünleriyle ilgili sorunların çözümü amacıyla bir toplantı yaptı. 3. Grup İnsan Sağlığı ve Diğer Sosyal Destek […]

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ITSO 3. Grup İnsan Sağlığı ve Diğer Sosyal Destek Hizmetleri Komitesi gül ve kozmetik ürünleri üreten ve satan firmaları yakından ilgilendiren önemli bir projeye imza atıyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Gül ve kozmetik ürünleriyle ilgili sorunların çözümü amacıyla bir toplantı yaptı. 3. Grup İnsan Sağlığı ve Diğer Sosyal Destek Hizmetleri Komitesi toplantısına ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Tortop, Meclis Üyesi Süha Kaya, Genel Sekreter Erkan Ayan, Gülar Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı ile Gül Derneği Başkanı Ramazan Kayacan yöneticileri ile Gül ürünleri ve kozmetik ürünleri üreten satan firma temsilcileri katıldı.

Isparta’da gülden kozmetik üreten firmaların sorunları ve çözüm önerileri konuşulduğu toplantıda, Sağlık Bakanlığı’nca kalitesiz üretim yapılan firmaların son günlerde mercek altına alınması ve mağduriyetin giderilmesi için gereğinin yapılması konuları ile Gül Vadisi projesine değinildi. Toplantıda, Isparta’da gül ve kozmetik ürünlerinin kalitesinin analizi için akredite bir laboratuar kurulması, Gül Vadisi Projesi ve SDÜ Gülar’ın gül ürünleri üreten firmalara sağlayacağı faydalar konuşuldu.

ITSO Başkanı Başdeğirmen, gül ürünleri satan firmaların sorunlarının çözülmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Seçimlerden önce toplantınıza katıldık, orada bazı sorunlara vakıf olduk. Öncelikle en büyük sıkıntınız SDÜ GÜLAR’ın ürün satması idi. Gülar’ın ürün satmak yerine araştırma ve ürün geliştirme çalışmalarına katkı sağlamaları gerektiğini söylediniz. Bizde bununla ilgili gerekli girişimleri yaparak Rektör Hocamızla konuştuk, gereğinin yapılacağına söz verdi. GÜLAR’ın daha çok araştırma, ürün geliştirme, analiz ve eğitim hizmeti verdiğini ve bundan sonrada vereceğini söyledi. Bunun yanı sıra GÜLAR Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Merkezi’nin GÜLAR markasını da gül ürünü üreten firmalara yasal mevzuat çerçevesinde verebileceğini anlattı. Fırsatı değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Laboratuvar konusuna gelince de,biz akredite bir laboratuar kuracağımızı anlattık. Rektörümüz de SDÜ’nün GÜLAR, Ziraat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi laboratuvarlarının gül ürünleri üreticilerine her tür ar-ge ve analiz için açık olduğunu piyasadan da en düşük maliyetle analiz yapılabileceğini söyledi. Kendimiz laboratuvar kurana kadar elimizdekileri değerlendirmemiz gerekiyor. Laboratuvarları da Gül Vadisi Projesi kapsamında değerlendirmeliyiz. Gül Vadisi içinde kozmetik ar-ge laboratuvarları da en gelişmiş şekilde olacak.

Gül Vadisi Projesi tamamlandığında biz birçok şeyi çözmüş olmalıyız. Öncelikle ürün güvenlik değerlendirmeleri konusunda sektör temsilcileri hangi standartlarda analiz beklediklerini bize bildirilmelidir. Bununla ilgili ITSO-SDÜ işbirliğinde çalışma yapılıp sektör temsilcilerine sunacağız. SDÜ AR-GE ve analiz Laboratuvarında Sağlık Bakanlığı’nın üreticilerimizden istediği güvenlik değerlendirmeleri analizlerini ivedilikle çözmüş olacağız. Gül Vadisi’nin gül ürünleri ve kozmetikle ilgili kısmında ar-ge ve analiz laboratuvarlar zaten olacak. Uluslararası Akredite kozmetik laboratuvarı orada kurmak için akreditasyon çalışmaları yapılacak. “ dedi.

ITSO Genel Sekreteri Erkan Ayan ve SDÜ GÜLAR Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı , Gül vadisi projesinin içeriğini detaylıca sundu ve sektör Pazarlama politikaların belirlenmesi konusunda sektör temsilcilerinin Gül Vadisi’ne ortak olmaya davet etti. Sektör temsilcileri Gül Vadisi’nde yer almak istediklerini belirterek ortak olmak istediklerini belirttiler. Gül Vadisi projesine Gül Derneği ve Komite üyeleri ile ortak olunmasının sağlanması konusunda BAKA ve SDÜ’yle görüşmeler başlatılmasına karar verildi. Ayrıca, sektöre yönelik Uygulamalı GMP eğitimlerinin SDÜ tarafından sektör temsilcilerine verilmesine, kurulmakta olan Eczacılık Fakültesi’nde Farmokozmetik bölümünün kurulmasıyla ilgili görüşme başlatılmasına, Isparta’da kozmetik sektörünün kümelenmesi için çalışma başlatılmasına, SDÜ GÜLAR ile sektörün ar-ge ve ürün çeşitlendirilmesine yapılmasına da karar verildi.

Exit mobile version