ISPARTA SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ tarafından desteklenen ve Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Klübü üyeleri tarafın dan uygulanan ’’Kendi Robotunu Kendin yap 3’’ projesinin orta ve ilköğretim kısmı öğrencilerinin katılımıyla Iyaşpark Avm de robot yarışması düzenlendi.
Açılışa ISİAD derneği Başkan yardımcısı Hüseyin Uslu Genç Komite başkanı Sn. İsa Gülsoy bey ve ISİAD dernek üyelerinin katılımıyla program başladı.Açılış ta konuşan Sayın Uslu; Üretim, var olan kaynaklardan yararlanıp bu kaynakların biçimlerini ve özelliklerini değiştirip ve bir araya getirerek yeni ürünler elde etme sürecidir. Üretimi gerçekleştirebilmek için kullanılan kaynaklar sınırsız değildir. İnsan nüfusunun sürekli artması sınırlı olan bu kaynakların daha iyi kullanılmasını zorunlu kılmıştır.Yeni yapılan çalışmalar Dünya da son on yılda,atılımlarla robot araştırmaları endüstride önem kazandı.
Artık robotlar sadece bir üretim aracı olarak değil, bağımsız ürün olarak da ekonomik değer taşıyorlar. Bu da kalifiye iş gücü ve ileri teknoloji’ye dayalı yeni bir pazar açılması demek. Sanayileşme’nin en belirgin öğesi teknoloji üretebilmektir. Teknoloji üretebildiğiniz, bilgiyi ürün tasarlamada kullanabildiğiniz takdirde ticarette rekabet üstünlüğünü, savunma sistemlerinde de caydırıcılığı sağlayabilirsiniz.
Bu nedenle, amaç kendi teknolojimizi kendimizin üretmesi olmalıdır. Kendi teknolojisini üreten bir sanayileşme ile ulusal ekonomiye, ülkenin mühendislik gücüne ve ulusal teknolojiye en yüksek katkıyı sağlayabilir, beyin göçünü önleyebilirsiniz.
Ülkemizde yapılacak robot araştırmalarının bu kalifiye iş gücünü oluşturmak, teknik tecrübe ve bilgi birikimini artırmak ve eğer endüstriyle iyi bir işbirliğine gidilebilirse dünyada oluşan yeni pazarda Türkiye’ye de bir yer bulmak açısından önemi büyüktür. Yüksek teknolojiyi satın almaktansa, üretmek, onu işler hale getirecek, öğrencileri ve uzmanları yetiştirmek, ekonomik ve bilimsel açıdan gayret göstermemiz gereken bir konudur. Ülkemizde de dünyanın birçok yerinde olduğu gibi robotlarla ilgili çalışmalar yapılıyor.
Uslu sözlerine şöyle devam etti.
Isparta’mızda da gençlerin böyle bir projeyle uğraşmaları hem şehrimizin tanıtımına hem de çağdaş Türkiye imajı adına çok değerli bir fırsat olarak görüyorum. Bu bağlamda da ISPARTA SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ bu tür projelerin önemini anlamış ve bundan dolayı bu tür etkinlikleri her zaman desteklemeyi ve yanın da olmayı kendisine bir görev bilmiştir.
ISİAD olarak Sayın Uslu, proje katılan bütün öğrenci ve programa desteklerini esirgemeyen ISİAD yönetim üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.