Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

'Kentsel dönüşüm 20 yılda tamamlanacak'

Isparta’da açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta,

Isparta’da açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, “Çocuklarımızla, sevdiklerimizle uzun süre yaşamak istiyorsak güvensiz ve çürük binaları yıkıp yeniden yapmak zorundayız” dedi.Balta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Kentsel Dönüşüm Zirvesi programına katılmak üzere Isparta’ya geldi.

Isparta’nın Göne İlçesine bağlı Güneykent beldesini ziyaret ettikten sonra Isparta Valiliğini ziyaret eden Balta, kentsel dönüşümü mutlaka gerçekleştireceklerini söyledi. Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu, nüfusun yüzde 90’ının deprem fayları üzerinde yaşadığını belirten Balta, şöyle konuştu: “Sadece doğal afet dediğimizde aklımıza deprem geliyor.Ama sel, heyelan özellikle Karadeniz halkını tehdit ediyor. Bununla alakalı önlemleri almamız lazım. 17 Ağustos depreminin yıldönümüydü. Çöken binaların altında 18 bin civarında insanımızı kaybettik. Binlerce bina yıkıldı. Biz şu kadar insanı enkazın altından sağ çıkardık diye övündük. En son Van depreminden sonra Başkanın ‘Siyasi hayatıma malolsa dahi kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz’ sözünün özü şu. Bizim insanları enkaz altına girmeden kurtarmamız lazım. İnsanlarımızın binalarda sağlıklı şekilde oturmaları lazım.”

BU İŞİN SİYASETİ YOK

Türkiye’de 20 milyon konutun 6.5 milyonunun riskli yapı olduğunu belirten Balta, şunları söyledi: “Bu binaların 20 yıl içinde hem insanların vereceği destekle, hem bizim vereceğimiz destekle, belediyelerin STK’ların elini taşın altına koymasıyla tüm toplumun temel dinamiklerinin desteğiyle dönüşümünün gerçekleşmesi gerekiyor. Bu işin siyaseti yok.Herkesin bu işe katkı vermesi lazım. Bu işin başarılı olabilmesi için elbirliği gerekiyor. Vatandaş binasını mı sevecek, yoksa çocuklarıyla uzun süre yaşamayı mı? Eğer çocuklarımızla, sevdiklerimizle uzun süre yaşamak istiyorsak güvensiz o çürük binaları kendimizden de taviz vererek yıkıp yeniden yapmak zorundayız. 18 bin vatandaşı 99 depreminde kaybettik, 650 vatandaşı Van depreminde kaybettik. Van’da 15 bin bina 11 ayda yapıldı ama keşke onlar yapılmasaydı bir insanımızı bile kaybetmeseydik.”

YASA ÇIKARILDI

Türkiye’de afet riski taşıyan alanlarla ilgili bir yasa çıkarıldığını anımsatan Balta, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu alanların yeniden gözden geçirilip özellikle enerji savurganlığı olan binaların yıkılıp yeniden yapılması amaçlanıyor. Türkiye’nin 60 milyar dolar civarında dışa bağımlılığı var. Bunu ortadan kaldırmak için yeni yapılacak ve bundan önceki binalarda enerji savurganlığını ortadan kaldıracak önemleri almak zorundayız.

Enerji verimliliğini üst düzeye çıkarmak için kullanacağımız malzemede harcama olabilir. Maliyet yüzde 5’i geçmiyor. Bir örnek verecek olursak Trabzon’da 135 metrekare bir evde oturuyorum. Yıllık ısınma giderimiz 3 bin 500 lira Ankara’da oturduğumuz evde kış şartları ağır olmasına rağmen 850 lira ile kışı çıkarıyoruz. Aradaki fark kaç kat? O nedenle insanlarımızın bu anlamda bilinçli hale gelmesi gerekiyor. Bu alanda çalışan mühendislerin, odaların bunu anlatması gerekiyor.”

Balta, valilik ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.

FERHAT KAYA
ISPARTA