Elma üretiminde yılda 500 bin ton rekolte elde eden ilimizde, üretici ürününü satamıyor. Soğuk hava depolarında adeta çürümeye bırakılan elmalara tüccar, bakmak için bile gelmiyor. Kara kara düşünen üreticilerin sesi olan Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, devletten ihracat için destek istedi.2 bin ton elmanın bulunduğu soğuk hava depolarında, tek bir satış yapılamıyor. Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu ise “Mart ayının bitmesine rağmen ne bir tüccar ne de bir alıcı geldi. Isparta elma ihracatı konusunda geriye doğru gitmeye devam ediyor. Gelecek yıllarda da bu durum böyle devam ederse halıcılıkta olduğu gibi elmacılıkta da piyasadan çekilebiliriz. Komşu ülkelerimizden Yunanistan, yine dibimizdeki Irak’a 40 kuruştan elma ihracatı yapıyor. Ancak biz, sadece seyrediyoruz. İhracat desteklenemiyor, tüccarlar da bu alış verişten bir kazanç elde edemiyor. Bu yüzden de elmalar depolarda çürümeye bırakılıyor. Üretici ne yapsın, tüccar ne yapsın? Devletten tek beklentimiz, ihracata destek vermesi, bunun sonucunda tüccarlar, en azından bizden aldığı malı aynı fiyata satar, devletten aldığı desteği ise kar olarak cebine koyar” diye konuştu.
BAŞKAN GELECEK DÖNEMLER İÇİN ENDİŞELENİYOR
Elma hasat döneminde dolu yağışı nedeniyle zarara uğrayan elma üreticileri, doludan kurtardıkları elmalar için ise alıcı bulamamaktan yana sıkıntıya düştü. Üreticilerin malları depoya konulduğu gibi duruyor. Tüccar, ne alma için geliyor, ne de fiyat sormak için. Isparta’da şuan için elma ihracatında hiç bir hareketlilik görünmüyor. Yeni dönem için endişelenen Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, ‘üreticiler bu yıl da elmalarını satamazsa, önümüzdeki dönem için oldukça sıkıntıya girecekler. Çünkü elma budama, ilaçlama, gübre vs. gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için para gerekiyor. Depolarda ki elmalar satılmayınca üreticiler yeni sezon için borca girecek. Hal böyle olunca elma üretiminde gerileyeceğiz. Açık konuşmak gerekirse, Isparta’da halıcığın bittiği gibi elmacılıkta da sona doğru gidiyoruz. Önümüzdeki dönemler için inşallah depolarda mal kalmaz. Yoksa üretici ya sürekli borca girecek ya da üretimden vazgeçecek.” diye konuştu.
DESTEK OLMAZSA OLMAZ!
Mart ayı sonuna gelinmesine rağmen depoların hala ful çektiğini belirten Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, “Daha önceki yıllarda, bu zamana depolarda elma falan kalmıyordu. Herkes malını elinden çıkarıyordu. Ancak bu yıl, hatta geçen yıldan başlayan bir kısır döngü bu yıla daha kötü yansıdı. Elma ihracatında tek bir kıpırdanma yok. Herkesin malı depolarda çürümeye bırakıldı. Artık biz de devletten destek beklemeye başladık. Şuan elma sektörü çok kötü bir vaziyette. Yeni sezon da yaklaşıyor. Sezon hazırlıkları için da para lazım. İçinden çıkılması zor bir sürece giriyoruz.” dedi.
YUNANİSTAN’I SADECE SEYREDİYORUZ
Devlet desteği olmayınca tüccarların bu işe yanaşmadığını belirten Başkan Kutlu, “Komşumuz Yunanistan, 40 kuruştan Irak’a elma ihracatı yapıyor. Irak bizim dibimizdeki bir ülke. Neden biz yapmıyoruz da sadece izliyoruz? Biz ihracatın desteklenmesini talep ediyoruz. Buraya gelen tüccar, bizden aldığı elmayı aynı fiyata yurt dışına satsın, devletten aldığı desteği de kar olarak cebine koysun. Yoksa bu işin içinden çıkamayız. Ancak ve ancak böyle bir döngü oluşturabilirsek elmanın geleceğini kurtarabiliriz. Çünkü üretici elmalarını yetiştirip, toplayana kadar birçok masraf yapıyor. Şimdi bir de yıl boyunca depo kirası ödüyor. Ama hiç girdisi olmuyor.” şeklinde konuştu.
ÜRETİCİLER DE HATALI
Bazı elma üreticilerinin elmalarını ağaçtan topladığı gibi kasaya koyduklarını ifade eden Kutlu, elma seçiminin yapılmamasından yakındı. Kutlu, “Elmalar ağaçtan toplandığı zaman sınıflandırma yapması gerekiyor. Ağaçtan topladığı gibi kasaya koymamalı. Böyle davranan bazı üreticiler, sınıflandırma yapanların da önüne geçiyor. Onların haklarını yiyor.” dedi.