Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İlahiyat Fakültesi ve Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ENMER), engellilerle beraber yaşama kültürünü artırmak amacıyla, 15 Nisan’da “Özel Eğitimde Din ve Değerler Eğitimi Çalıştayı” gerçekleştirdi.
SDÜ Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talip Türcan’ın açılış konuşmasını yaptığı çalıştay’a, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı ve YÖK Engelli Öğrenci Komisyon Üyesi Doç. Dr. Hakan Sarı, Arş. Gör. Abdullah Eker, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Doç. Dr. Ümit Şahbaz, SDÜ Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. A. Fatih Kılıç, SDÜ İlahiyat Fakültesi Din ve Felsefe Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habil Şentürk, Doç. Dr. İlhan Topuz, Yrd. Doç. Dr. Fatih Çınar, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel, Doç. Dr. Saadettin Özdemir, Doç. Dr. Âdem Efe, Yrd. Doç. Dr. Zafer Yıldız, Öğr. Gör. Erdoğan Ateş, Uzm. Selim Sözer, Öğr. Gör. S. Tarkan Aslan, Uzm. Bilgehan Kaya, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Usta katıldı. Sakarya Üniversitesi Prof. Dr. Ali Seyyar ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Naci Kula da tebliğ şeklinde çalışyata katıldı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık %10’unu engelliler oluşturmaktadır. Ülkemizde ise bu oranın 2002 verilerine göre, %12, 29 olarak yaklaşık 9 milyon kişi olduğu bilinmektedir. Birçok ihtiyacının yanında manevi ihtiyaçları da bulunan bu kitle yeterince bilinmiyor ve din eğitiminde engelliler, çok büyük bir ihtiyaç olmasına rağmen, konunun uzmanlarının azlığı sebebiyle mağduriyet yaşıyorlar.
Bu bağlamda SDÜ, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen Eğitim Fakülteleri Özel Eğitim hocaları ile İlahiyat Fakülteleri hocalarını bir araya getirerek görüş alışverişinde bulunmak amacıyla “Özel Eğitimde Din ve Değerler Eğitimi Çalıştayı” düzenledi.
SDÜ Konukevi’nde yapılan çalıştayın sonucunda heyet, engellilere yönelik bazı konu başlıkları hakkında önemli kararlar aldı. Bu kararlar; özel eğitime gereksinim duyan bireylere yönelik “Din ve Değerler Eğitimi” konulu tezli yüksek lisans programın açılması ve konunun uzmanları Eğitim Fakülteleri Özel Eğitim ve İlahiyat Fakültesi hocalarının ders müfredatlarının bulunduğu programın YÖK’e gönderilmesi oldu. Engelli çocuklar ve aileleri tarafından yaşanan sıkıntıların ve toplumdaki olumsuz algıların giderilmesi için acilen önlem alınmasının zorunluluk olduğu görüşünde de birlik sağlandı.