Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu SDÜ ve Isparta için önemli bir yatırım olan Hidrojen Laboratuvarlarının SDÜ’ye kazandırılması için Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan söz aldı.SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezinde (UNIDO-ICHET) bulunan hidrojen enerjisi üretim laboratuvarı ile yakıt pili üretim ve test laboratuvarlarının Süleyman Demirel Üniversitesine devredilmesi konusunda yaptıkları görüşme olumlu geçti.
Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Merkezinin bünyesinde bulunan ve çok önemli misyona sahip olan laboratuvarların SDÜ’ye kazandırılması, başta hidrojen enerjisi olmak üzere diğer alternatif enerji teknolojilerinin Ar-Ge çalışmalarının üniversitemizde yapılmasına ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine fırsat verecek.
Laboratuvar bu alanda yatırım yapmayı planlayan girişimcilerin de Isparta’da kümelenme merkezi oluşturulmasına ve sanayinin yeni bir soluk almasına neden olacak; Isparta’nın enerji alınanda merkez olmasını sağlayacak.
Takribi 8 milyon TL olduğu tahmin edilen Ar-Ge laboratuvarlarının, girişimde bulunan diğer üniversitelerin içinde Süleyman Demirel Üniversitesine kazandırılması konusunda temaslarda bulunan Rektör İbicioğlu, hafta sonu Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Istanbul’da ikili görüşmede bulundu. Görüşmede Bakan Yıldız sadece hidrojen enerjisi üretim laboratuvarında değil, uluslararası çapta daha büyük projelerin üniversitemize kazandırılması için de destek olacaklarını söyledi.
Süleyman Demirel Üniversitesine kazandırılacak olan Ar-Ge laboratuvarı ile nano-teknoloji kullanılarak hidrojen enerjisi üretimi, depolanması ve yakıt pillerinde kullanılması konularında yerli, katma değeri yüksek teknolojik ürünler üzerine çalışmalar yapılacak.
Laboratuvarlarda düşük maliyetli ve yüksek verimli hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi ve bu alanda yatırım yapmayı planlayan sanayicilerin ihtiyaç duyacakları Ar-Ge çalışmalarının yerine getirilmesi planlanıyor. ABD, İngiltere, Almanya, Kanada, Güney Kore ve Çin başta olmak üzere bir çok gelişmiş ülkede hidrojen ekonomisine geçiş çalışmalarına başlandı. Bundan dolayı, hidrojen teknolojileri demostrasyon projelerinin SDÜ’de başlatılacak olması, ulusal hidrojen teknolojileri yol haritasının oluşturulm