Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şahin, Antartika Bilim Heyetine başkanlık edecek

Antarktika’da kurulacak Türk üssü için hazırlıklarını tamamlayan 16 kişilik bilim

Antarktika’da kurulacak Türk üssü için hazırlıklarını tamamlayan 16 kişilik bilim ekibi, gelecek ay “2. Antarktika Bilim Seferi”ne çıkacak. Bilim heyetinin başkanlığını ise Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Şakir Şahin yapacak.

Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nin (TAKBAM) öncülüğünde geçen yıl ilk kez Türkiye adına Antarktika düzenlenen bilim seferinden sonra bu yılda soğuk kıta da üs kurmak için bilim seferi düzenleyecek. Kıtada kurulacak üste Türk bayrağı dalgalandırılacak. Türk bilimadamları  kıtada çalışmalarını bu üsten yürütecek.

HEYETE ŞAHİN BAŞKANLIK EDECEK

İkinci Bilim Seferi’nde heyete SDÜ Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi  Jeofizik  Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Şahin başkanlık edecek.

Şahin, yaptığı açıklamada Dünyanın Antarktika ile 1960’lı yıllarda ilgilenmeye başladığını belirterek, “Özellikle ABD 2050’li yıllarda dünyada olabilecek susuzluğun Antarktika ki buzullarla karşılanıp karşılanamayacağı diğer yandan bu bölgede bulunabilecek doğal kaynaklara ilişkin çalışmaları başlatmış. Türkiye’de Antarktika ilişkin ilk çalışmalar 1980’li yıllarda gündeme gelmiş. Alınan kararlar hep tozlu raflarda kalmış. 2009’da TAKBAM tarafından başlatılan süreç bir yıl sonra şekillenmiş, üç yıldır da bu çalışmalar yürütülmeye başlanmış.

Büyük ülke iseniz dünyanın kalan yerleri ile ilgilenmek zorundasınız. Uzay meselesinde olduğu gibi Antartika meselesinde de ilgilenmek zorundasınız. Biz büyük ülkeyiz diyoruz ama büyük ülkeyiz demekle olmuyor, bu tür yerlerde olmakla oluyor. Mecliste çıkacak yasa bir devletin irade beyanı. Bizim uluslararası alanda elimizi güçlendirecek, ikincisi bilimsel araştırmalar için kaynak bulmayı kolaylaştıracak. Bizim artık bir Antarktika politikamız var.” dedi.