Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sav’daki koku bertaraf edilecek

Deri İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eşref

Deri İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtırak, Isparta’nın gündeminden yıllardır düşmeyen Sav’daki kokunun arıtmadan çıkan çamurdan kaynaklandığını açıkladı.

KOKU YAYAN ÇAMUR TAŞINIYOR

Sav beldesi başta olmak üzere Isparta’nın Vatan Mahallesi, Galericiler Sitesi, Çevre Yolu ve Halıkent’in bir bölümünde etkili olan kokunun kaynaklandığı çamur için bertaraf çalışması başlatıldı. Deri OSB yönetimi çamurun bir bölümünü bertaraf için Ankara’ya, kalan kısmını ise enerjiye dönüştürme için Sakarya bölgesine nakledecek.

ISPARTA BU ÇAMURDAN ENERJİ ÜRETİR

Isparta’nın arıtmadan çıkan bu çamuru bertaraf etmeden enerjiye dönüştürebileceğini de ifade eden Eşref Bıtırak, “Biz bazı firmalarla temas halindeyiz. Bugün bunu Sakarya bölgesinde çok iyi yapıyorlar. Biz de yapabiliriz. Atıklardan enerji üretebiliriz. Bunun için belediyelerin ve bazı kurumların da içinde olacağı bir birlik kurulup enerji üretim tesisi kurabiliriz. Hem kokudan kurtuluruz hem de enerji üretiriz” dedi.

Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un hazırlayıp sunduğu Basın Kulübü programında Isparta’nın yıllardır gündeminden düşmeyen Sav’daki koku konuşuldu. Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtırak, kokunun asıl kaynağının arıtmadan çıkan çamur olduğunu söyledi.

Isparta’nın Antalya girişinde Sav beldesi başta olmak üzere Vatan Mahallesi, Galericiler Sitesi, Çevre Yolu ve Halıkent’in bir bölümünü etkisi altına alan kötü kokunun ortadan kaldırılması için ciddi bir çalışma başlatıldı. Arıtmadan çıkan çamuru 380 km uzaklıkta Ankara bölgesinde bertaraf tesislerine taşıyacaklarını açıklayan Bıtırak, “Bazı firmalarla anlaşma yaptık. Bu çamur orada yakılarak bertaraf edilecek. Bir kısmını da enerjiye dönüştürme noktasında Sakarya’ya göndereceğiz” dedi.

ISPARTA ENERJİ ÜRETEBİLİR

Arıtmadan çıkan çamuru Isparta’nın değerlendirebileceğini de vurgulayan Eşref Bıtırak, “Bu çamuru Sakarya bölgesinde enerjiye dönüştürüyorlar. Biz de bunu Isparta olarak yapabiliriz. Burada hem deri organizenin hem de belediyelerle ilgili kurumların içinde bulunduğu bir birlik kurulabilir. Bu birlik Isparta’ya enerji tesisi kurabilir. Böylelikle arıtmadan çıkan çamur kendi vilayetimizde enerjiye dönüşür. Hem koku bitecek hem de kokuya sebep olan çamurdan enerji üretilecek. Bir taşla iki kuş vurabiliriz” açıklamasında bulundu. Bıtırak, “Bir birlik kurup hep beraber çatı altında toplanırsak çözüme daha yakın olacağız. Rakamsal olarak baktığınız zaman bu tek başına yapılacak bir şey değil. Yabancı bir firma tesisi kurup 15 yıl işletip öyle devredelim önerisinde bulundu. Ama ben burada egoist düşünüyorum. Niye onlara para kazandıralım. Kendimiz kurup işletebiliriz. Ben bir sonuç aldıktan sonra bunun Isparta’ya müjdesini vermek istiyorum” dedi.

YATIRIMCILARA ÇAĞRI YAPTI

Öte yandan Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin yıllar süren mücadelenin ardından Karma Organize Sanayi Bölgesine dönüştüğünü kaydeden Eşref Bıtırak, yatırımcılara ‘Gelin buraya yatırım yapın” çağrısında bulundu. 140 bin metre karelik sanayi bölgesinin 83 bin metre karelik diliminde deri esnafının bulunduğunu açıklayan Bıtırak, 57 bin 134 metre karelik bölümün ise karma sanayi bölgesine gelecek yatırımcılar için ayrıldığını açıkladı. Gıda hariç tüm sektörlerin burada yatırım yapabileceğini ifade eden Bıtırak “Devlet yatırımcıya burada teşvik veriyor. Hem de 3’ncü bölge teşvik imkanlarından yararlandırıyor. Arsa metre kare birim fiyatı 200 Tl. Ancak 10 kişi ve üzerinde istihdam sağlayacak firmalar için bu rakam yüzde 50 düşüyor. Yani birim fiyatı 100 TL’ye iniyor” diye konuştu.

RUSYA KRİZİ DERİ SEKTÖRÜNÜ VURDU

Öte yandan Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı krizden en çok deri esnafının etkilendiğini belirten Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtırak, “Ayakkabının hammaddesini biz temin ediyoruz. Türkiye astar üretiminin yüzde 75’ini Isparta tek başına karşılıyor. Rusya da bizim için iyi bir pazardı. Dolayısıyla bu krizden ayakkabı sektörü ciddi anlamda etkilenmiş durumda. Yeni pazarlar araştırıyoruz. Şu anda biz ayakkabının hammaddesini temin ediyoruz. Bizim çalıştığımız firmalar Türkiye genelinde zincir mağazalar dediğimiz belli markalar. Yurt dışına üretim yapan markalar var. Ama Rusya krizi ciddi şekilde bu sektörü etkiledi. Bize Pazar olarak en yakın bölge Rusya’dır. Aynı zamanda oradaki ayakkabı fabrikaları deri olarak bizden hammadde alıyordu. Şimdi o kanalımız kesildi. Dolayısıyla ayakkabı fabrikaları üretimlerini düşürdü. Alternatif Pazar arayışına girdik. Bizler çalışkan insanlarız. Dünyanın her ülkesinde araştırmalarımız devam ediyor. Onun için hiçbir zaman olumsuz düşünmüyoruz. Bu krize de pozitif bakıyoruz. Belki bir sezon kaçırmış olabiliriz ama hiçbir zaman umudumuzu kesmiyoruz” diye konuştu.