SDÜ öğrencileri kira ücretlerinin yüksekliğinden ve öğrencilerin haklarının korunması için internet üzeriden kampanya başlattı.
Öğrenciler Başbakanlık, Isparta Belediye Başkanlığı, Isparta Valiliği, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğüne yazdıkları dilekçelerde düzenlemeye gidilmesini talep ediyor.
Isparta’daki ev ve apart fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olan öğrenciler http://www.change.org/tr internet sitesi üzerinden kampanya başlattı. Öğrenciler başlattıkları kampanya ile hazırladıkları dilekçeleri Başbakanlık, Isparta Belediye Başkanlığı, Isparta Valiliği, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğüne gönderecek. Talep ise Ev, apart ve özel yurt ücretlerinde ve öğrenci haklarında düzenlemeye gidilmesi.
‘ÖĞRENCİ YOLUNACAK TAVUK GİBİ GÖRÜLÜYOR’
http://www.change.org/tr adresindeki kampanya sayfasında “Isparta’nın bütün esnafları gibi, emlakçıları ve ev sahipleri de geçiminin büyük bir bölümünü öğrenciden sağlıyor. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin kurulduğu tarihten bu yana gelirlerinin çok yüksek bir miktarını diğer şehirlerden gelen öğrencilerden kazanan Isparta esnafının öğrenciye karşı beslediği “yolunacak tavuk” duygusunun bir son bulması için bu imza kampanyasının düzenlenmesini gerekli gördük. Öğrencilerin gelir durumunu düşünmeksizin apart, yurt ve ev kiraları için belirlenen fiyatların bu denli yüksek oluşuna Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri olarak karşı çıkıyoruz. Geçimini öğrenciden sağlayan bu kentin esnafı, ev sahipleri, apart sahipleri bilmelidirler ki; Isparta’yı Isparta yapan öğrencisidir” denilerek sayfanın altında bulunan dilekçelerin ilgili kurumlara gönderilmesi isteniyor.
ÖĞRENCİ İÇİN GEÇİNİLEMEZ BİR ŞEHİR’
Başbakanlık, Isparta Belediye Başkanlığı, Isparta Valiliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğüne gönderilmek için hazırlanan dilekçede “Bizler Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde eğitim hayatlarını devam ettirmeye çalışan gençleriz. Üniversitemizin kurulduğu 1992 yılından bu yana geçiminin çok büyük bir kısmını eğitim almaya gelen öğrencilerden sağlayan Isparta şehri devletimizin vermiş olduğu 300 Türk Lirası kredi/burs ve ailemizden aldığımız bir miktar para ile geçinilemeyecek derecede pahalı ve öğrenci ve aile bütçelerini zor durumda bırakan bir şehirdir” deniliyor.
BİZİM DE AİLELERİMİZ VAR
SDÜ öğrencileri tarafından hazırlanan dilekçelerde ‘bizde çocuk okutuyoruz’ diyen ailelerin özellikle öğrenci ailelerini düşünmesi gerektiği söylenerek “Bizler yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden ötürü Süleyman Demirel Üniversitesi gençliği olarak, manevi açıdan bu şehirde öğrencinin insan yerine konulup tabiri caizse para kasası gibi görülmemesini, “Bizler de çocuk okutuyoruz.” diyen ev sahiplerimizin kiracılarının da başka ailelerinin çocukları olduğunu düşünmesini ve bu tutumlarını değiştirmesini, devlet yurduna kabul edilmediği ve girmek için herhangi bir torpili bulunmayan arkadaşlarımızın ev, özel yurt veya apartlarda kalmak zorunda olmasına engel olmak için devlet yurdu kapasiteleri ve devlet yurduna öğrenci alımlarında düzenlemeye gidilmesini talep ediyoruz” deniliyor.
TALEP YASAL DÜZENLEMEYE GİDİLSİN
Ev ve apart fiyatlarında düzenlemeye gidilmesini ve öğrencilerin haklarının da gözetilmesini isteyen öğrenciler hazırladıkları dilekçeler ile şunları talep ediyor. “Maddi açıdan ise apart, özel yurt ve ev fiyatlarının evlerin durumu baz alınarak gözden geçirilmesini, 25 – 50 metrekare arası 1+0 veya 1+1 dairelere dört kişilik bir ailenin sınırına oldukça yakın fiyatlar biçilmemesini, evlerin kiralarının evde kalacak kişi sayısına göre değil, evin durumuna göre belirlenmesini, ev kiralarının pahalılığı sebebiyle şehrin uç noktalarında bulunan ve birden fazla otobüs kullanmak zorunda kalan arkadaşlarımız için otobüslerde aktarma sisteminin getirilmesini ve gerekirse kartlı ve kartsız biniş ücretlerinde bir takım düzenlemelere gidilmesini, apartlar kiralanırken yapılacak olan senetlere öğrencinin genellikle apartta bulunmayacağı yaz aylarının dahil edilmemesi ve senetlerin maksimum 10 ay üzerinden imzalanmasını talep ediyor ve öğrencisiyle büyüyen, gelişen ve geçimini öğrencisinden sağlayan bu şehrin öğrencisi için bir takım düzenlemelere gitmek isteyeceğine inanıyoruz.”
Öğrenci neden sıkıntılı
Öğrenciler hazırladıkları dilekçede Isparta’nın öğrenciler için neden geçinilemez bir şehir olduğunu ise maddeler halinde şöyle sıralıyor.
– Son yıllarda şehrin en önemli mesleğinin apartçılık, emlakçılık ve yurtçuluk olması.
– Ev sahiplerinin daireye değil, dairede barınacak öğrenci sayısına fiyat belirlemesi.
– “Full eşyalı, lüks apartlar” adı altında kiralanan 25 metrekarelik odalara 550 – 1000 Türk Lirası arasında fiyatlar biçilmesi.
– Maddi durumu orta düzeyde olan herhangi bir ailenin bu kira ücretlerini karşılayamayacak oluşu sebebiyle otobüs güzergahı dışından veya şehrin izbe noktalarından kiralanan evler sonucu öğrencinin ve öğrenci ailesinin huzursuzluk duygusu.
– Şehirde ev, apart ve yurt sahipleri tarafından izlenen “Sen tutmazsan başkası mutlaja tutar.” politikası nedeniyle açıkta kalan binlerce öğrencinin okuldan kilometrelerce uzak bölgelerde ev tutması ve bunun sonucu olarak aynı paranın otobüs ücretlerinden çıkması.
– Ülkenin çeşitli illerinden buraya öğrenci olmak için gelen kişilerin şehre adımlarını attıkları andan itibaren öğrenci kimliğinden çıkıp müşteri kimliğine bürünmek zorunda oluşu.