Dört dönem Isparta Milletvekilliği yapan Dr. Ali İhsan Balım vefatı ile ilgili 9’ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel ‘den veda yazısı.Dört dönem Isparta Milletvekilliği yapan Dr. Ali İhsan Balım, 09 Eylül 2013 Pazartesi günü Ankara ‘da vefat etti.
27 Mayıs 1960 askeri darbesinin bir sene sonrası, 1961 seçimlerine geçildi. Yeni partiler kuruldu. Bizde Isparta ‘da Adalet Partisi ‘ni kurduk ve yıkılan Demokrat Partiyi devam ettirecek bir parti olduk.
Amacımız milli iradeyi tekrar hâkim kılmak idi. Bu gergin hava içinde Meclis ‘e uzman Milletvekili göndermek istiyorduk.
Eski Demokrat Partililere ise, Adalet Partisinin kuyrukları, diye tehditler savruluyordu.
Adayları her zaman yapıldığı gibi, dar bölge sistemimize göre taksim ettik. Buna göre, gölün doğusunu Sadettin Bilgiç ‘e, merkezi Dr. Mustafa Gülcügil ‘e, Senirkent vadisini o an Vali olan Senirkent’li hemşerimiz Hüseyin Meydanoğlu ‘na münasip görmüşken, Bolu ‘da ihtilal Reisi Cumhuru Cemal Gürsel ‘in “kuyrukları bir uçakla tararız” beyanatı duyuldu.
Seçim kuruluna liste vermenin son günü çok yaklaşmıştı. Hüseyin Meydanoğlu Bey, bizim ile irtibatını kesti.
Bunun üzerine, İzmir ‘de Doçentlik tezini vermeye hazırlanan,
Dr. Ali İhsan Balım ‘ı hizmete davet ettik.
Bu sırada Süleyman Demirel 1961 ‘de askerlik hizmetini yapıyordu.
Dr. Balım; “ Süleyman Demirel Bey; bu konuya ne diyor?”, diye sordu.
Süleyman Demirel Bey; “doçentlik her zaman yapılır, ama vatana hizmet etme şansı insana bir kere gelir,” diyor, dediğimizde,
“peki, öyleyse kabul ediyorum,” dedi.
Aday olduğu köyleri; gece-gündüz gezerken; Küçük Kabaca’dan gece geç vakit Uluborlu ‘ya gelirken yol üzerindeki, köprü yıkılmış olduğu için aracı dereye düştü. Beyin kanaması geçirdi. Isparta Devlet Hastanesine getirildi, ameliyata alındı. Beyin ameliyatı yapılması gerektiği söylendi.
Türkiye ‘de Ankara ‘da bir hoca beyin ameliyatını yapacaktı. Dr. Balım’ın Ankara’ya getirilmesi istendi. Bizim doktorlar, o kadar yol gidemez, dediler. Ankara’daki doktor ‘a Isparta ‘ya gelmesini teklif ettik. “Anadolu hastanelerinde alet yoktur, burada demirden bir çizim ile demirciye bir cihaz yaptırıp, beynini açmaya geçtik, bu esnada, bir hıçkırık geldi, beynindeki pıhtıyı attı ve gözlerini açtı, “ben neredeyim, dedi. Yılmadan yoluna devam etti. 1961 Meclisine Isparta Millet Vekili olarak girdi.
Süleyman Demirel Bey’in, Afyon Lisesinden beri arkadaşıydı. Demirel ‘in politikasından hiç şaşmadı. 1965 ‘de Adalet Partisi iktidar oldu. Ne oldu ?
Senirkent vadisi, bağları kurumuş topraklar iken, göl sulaması ile iki sağ, iki sol sahil sulama pompası ve kanalları ile donandı. Uluborlu barajına ve Apa Dere ıslahına kavuştu.
İşte bu noktada bu Salı günü yapılan cenaze namazı sonrası, Senirkent’li namaz cemaatine şu sözler ile hitap ettim;
Arkanızdaki ovada yeşil bir meyve ormanı yatıyor. Bunda şu sandıkta yatan Dr. Ali İhsan Balım ‘ın emeği ve cesaretli çalışması vardır. Bu manzaradan bende heyecanlanıyorum. Tahsin Tola ‘nın; bulgur ve pekmez ile Afyon ve Senirkent yurdunda okuttuğu talebelerden biride Dr. Balım idi. Millet Vekilliğinde hizmette Senirkent ‘i hep ön plana almıştır. Ağrı ‘da arabası bozulan Senirkent’li şoförün yardım talebine bile koşmuştur.
Dr. Tahsin Tola ‘nın cenaze namazına gelmeyen, Senirkent ‘li hemşerilerimize kırılmıştım ama şimdi musalla taşına konan Dr. Ali İhsan Balım ‘ın namazındaki iştirakinizi gördüğüm için kırgınlığım geçmiştir.
Dr. Balım; bir Senirkent sevdalısı idi. Şimdi, Gelincik Dağının yamacındaki Senirkent aile mezarlığına gelip yattı. Dr. Balım ‘ı; siz Senirkent’lilerin korumasına ve dualarına emanet ediyorum.
Allah Rahmet Eylesin.
ŞEVKET DEMİREL